מניעה מראש של פצעי לחץ מחייבת היכרות עם האזורים בגוף שמועדים לפורענות. חוששים שאתם בקבוצת הסיכון? הנה כמה המלצות על שיטות שיבטיחו מקסימום תועלת בהתמודדות עם התופעה
פצעי לחץ נגרמים אצל אנשים מבוגרים שמרותקים למיטה ומופיעים גם בקרב חולים כרוניים וצעירים שמוגבלים בניידות. מעבר לכך, ישנם גורמי סיכון להתפתחות פצעי לחץ ובהם מחלות של מערכת התנועה, חוסר שליטה על סוגרים, חוסר תחושה לאחר שבץ מוחי או פגיעה נוירולוגית, מחלות ממאירות ותזונה לקויה. בנוסף, אנשים מעל גיל 35 נמצאים גם הם בסיכון גבוה להתפתחות פצעי לחץ בגלל שינויים מנטליים ומחלות שגורמות לירידה בתפקוד של המערכת החיסונית.
לפי נתונים של אנשי מקצוע, כ-10% מהגברים והנשים בבתי החולים בעולם סובלים מפצעי לחץ בדרגות חומרה כאלה ואחרות ועד 3% מפתחים פצעי לחץ כבר במהלך האשפוז. כמו כן, בקרב אנשים שנמצאים בקבוצות הסיכון עולה הסיכוי לפצעי לחץ לשיעור גבוה של 27%.
כך נראה פצעי לחץ וככה מונעים אותו
פצע לחץ נגרם בעקבות לחץ פנימי של רקמות קשות על רקמות רכות. במילים פשוטות, מדובר במצב שבו העצמות לוחצות על העור ועל רקמות החיבור כאשר הגוף שוכב, יושב או עומד על משטח קשיח כמו מיטה, כיסא וכמובן קרקע. לאורך זמן, הפצע נוצר בגלל שהלחץ מתגבר ומשום שאספקת הדם לאותו אזור הופכת ללקויה.
על רקע האמור לעיל אפשר גם להבין את האזורים שמועדים לפורענות בכל הנוגע להתפתחות פצעי לחץ. אלו כוללים לדוגמא את העורף, השכמות, העקבים, הקרסוליים, עצמות פרק הירך והמפרקים ואצל רבים הפצעים מופיעים בעמוד השדרה ובברכיים. למעשה, מעל 95% מפצעי הלחץ הם בחלק התחתון של הגוף וכ-65% מהם באזור האגן.
המטרה של היכרות עם האופן שבו מתפתחים פצעי לחץ והמקומות בגוף שבהם הם מופיעים היא לאמץ כללי מניעה אפקטיביים. ראשית, יש לשנות תנוחה כל שעתיים גם בשכיבה וגם בישיבה ולהשתמש במזרנים וכריות תמיכה על מנת לפזר את העומס. שנית, כדאי לשכב במיטה בזווית של מקסימום 30 מעלות ולשמור בשגרה על תקינות הנעליים ועל הציוד הנלווה.
אם רוצים למנוע פצעי לחץ בשלבים המוקדמים של היווצרותם, צריך לבצע בדיקה עצמית מדי יום במקומות שמהווים סיכון. מעבר לכך, מומלץ לשמור על היגיינה אישית ולשים דגש על שלמות העור וניקיונו. אלו דברים שנראים קטנים ולא משמעותיים, אך בטווח הארוך הם מצמצמים למינימום את הסיכון להופעת פצעי לחץ בדרגות חומרה קלות וקשות.
המזרן שיגן עליכם מפני פצעי לחץ
גברים ונשים שנמצאים בסיכון לפצעי לחץ יכולים להתעודד מהעובדה שיש כיום אביזרים שיכולים להגן עליהם. ברשימת הציוד המומלץ קיימים גם אביזרים שמשפרים באופן מיידי את איכות החיים גם בלי קשר לפצעי לחץ, כמו למשל מזרן ויסקו.
מזרון ויסקו למניעת פצעי לחץ מיוצר במקור מפוליאוריטן בטכנולוגיה מיוחדת. הוא מאפשר תמיכה מדויקת על פי קימורי הגוף של כל משתמש, משיג נוחות מרבית גם בשכיבה ממושכת ומבטיח התנגדות נמוכה במיוחד למעבר נוזלים תקין וללא הפרעות. את המזרנים האלה מייצרים בטכנולוגיה מתקדמת מאוד והבלאי שלהם נמוך. בנוסף, חשוב לציין שחומר הוויסקו הומצא לראשונה על ידי סוכנות החלל נאס"א והספיק להוכיח את עצמו בתנאים לא פשוטים.
לסיכום, השילוב בין מודעות להיווצרות פצעי לחץ לבין שימוש באביזרים שיכולים למנוע אותם הוא תנאי לשיפור באיכות החיים. בהמשך, כל שנותר הוא לעקוב אחר האזורים הבעייתיים ולטפל בזמן בפצעים שנגרמים בגלל לחץ של הרקמות הקשות על הרקמות הרכות.