במסגרת התכנית נבחרה העיר חיפה להיות חלוצה ביישום התכנית לצמצום מקורות הזיהום בתעשייה ובתחבורה:
- העיר חיפה תהיה הראשונה בארץ שבה יופעל "אזור אוויר נקי" בדומה למאות ערים באירופה
- התחבורה הציבורית בעיר תעבור לגז טבעי. בשלב הראשון יצטרפו למערך 30 אוטובוסים חדשים המונעים בגז טבעי
- איסוף הפסולת יתבצע ע"י 22 משאיות חדשות לאיסוף פסולת מונעות בגז טבעי בעוד השאר יצויידו במתקן חדש להפחתת יותר מ 97% מהפליטות המזהמות
- רכבים חשמליים להשכרה ע"פ תעריף שעתי יעמדו לרשות הציבור
- המפעלים הגדולים התחייבו להשלים את תכנית ההשקעות במתקנים חדישים מפחיתי זיהום
- מתקן האמוניה, מפעל אלקון ומפעל פרוטארום יצאו ממפרץ חיפה.
השר להגנת הסביבה אבי גבאי: "לתושבי מפרץ חיפה יש זכות בסיסית לנשום אוויר נקי. אנו מתניעים תוכנית עבודה מלווה בתקציבים מתאימים בכדי לממש את זכותם".
ראש העיר חיפה, יונה יהב: "ממשלת ישראל מסירה את הכפפות לראשונה ומגלה סוף סוף אחריות לאומית לבריאותם ואיכות חייהם של תושבי מטרופולין חיפה ועל כך תודה, בראש ובראשונה, לשר להגנת הסביבה אבי גבאי. בחודשים האחרונים שקדנו יחד עם המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, משרד התחבורה ומשרד האוצר על התוויית תכנית לאומית משותפת בעלת משמעות סביבתית מכרעת לעתיד המפרץ בחיפה. ההירתמות המקצועית של המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות על כל דרגיהם בשיתוף עם הדרגים המקצועיים בעיריית חיפה ואיגוד ערים תחולל שיפור משמעותי באיכות החיים של תושבי מטרופולין חיפה. העובדה כי תקציבים גדולים מנותבים כיום לטובת ניטור ואכיפה בנושא מבטיחים שתוך זמן לא ארוך נראה את השינוי המיוחל.
המשרד להגנת הסביבה הציג הבוקר (יום ג') תכנית מקצועית וחדשנית למען סביבת חיים נקייה יותר לתושבי חיפה והסביבה. תכנית החומש שגובשה בשיתוף עם עיריית חיפה ואיגוד ערים, מבוססת על מודל המיושם בהצלחה ביותר מ – 200 ערים בעולם ומטרתה להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים של תושבי חיפה והאזור. התכנית, המוערכת בעלות כוללת של מאות מיליוני שקלים, מטפלת בכל ההיבטים לרבות תעשייה, תחבורה וסילוק מקורות סיכון, בתוכם מיכל האמוניה. בין הגורמים שייקחו חלק בתכנית נמנים משרד הבריאות, משרד האוצר, משרד התחבורה, עיריית חיפה והציבור. התכנית שהוצגה הבוקר תפורסם להערות הציבור לתקופה של שבועיים לאחריה תוגש לממשלה כהצעת מחליטים.
במסגרת התכנית כלולים המהלכים הבאים:
- הקטנת פליטות מהתעשייה במפרץ חיפה:
- הושג הסכם עם המפעלים הגדולים לפיו תושלם תכנית ההשקעות במתקנים חדשים.
- החמרה בתקני פליטה והגברת הפיקוח על המפעלים.
- מעבר לשימוש בגז טבעי נקי במקום במזוט מזהם
- מתקן האמוניה, מפעל אלקון ומפעל פרוטארום יצאו ממפרץ חיפה.
- הגדלה משמעותית של התקציב לבדיקות פתע בארובות המפעלים.
- צמצום זיהום האוויר מהתחבורה:
- 30 אוטובוסים מונעים בגז טבעי ישתלבו בתחבורה הציבורית בעיר במקום אלה המזהמים.
- רכישת 22 משאיות חדשות מונעות על גז טבעי למערך משאיות איסוף פסולת של עיריית חיפה. שאר המשאיות יציידו במתקן חדש להפחתת פליטות מזהמות.
- מערך שיתוף רכב חשמלי במסגרתו יוכלו תושבי חיפה לשכור רכבים חשמליים שיועמדו לרשותם ברחבי העיר בתעריף שעתי. המערך יקטין את הצורך במכונית נוספת במשפחה ויפחית משמעותית את זיהום האוויר ממכוניות פרטיות.
- משאיות מזהמות לא יורשו לעבור עוד דרך העיר חיפה והן ינותבו למנהרות הכרמל כשהממשלה תסבסד את עלות המעבר בהן.
- דרישה מהממשלה לאמץ את אמנת מארפול לחייב את האוניות העוגנות בחיפה להשתמש בדלק דל גופרית מרגע התקרבותן לנמל ועד עגינתן. עם הקמת הנמל החדש, תחויבנה האוניות להשתמש בהנעה חשמלית בלבד בתוך הנמל.
- הפחתת סיכונים:
- עריכת סקר סיכונים אינגרטיבי חדש.
- השלמת המהלך להעתקת מיכל האמוניה מחיפה.
- קידום מהלכים לפינוי חוות מיכלי הדלק מקריית חיים, טבעון וחוף שמן.
- הקמת פארק מורד נחל קישון
- ביצוע מחקרים:
איסוף וניתוח נתוני אמת מעודכנים הנוגעים לבריאות הציבור במפרץ חיפה.
ביצוע מחקרים אפדימיולוגים בנוסף לסקר הנערך בשנים אלה (האמור להסתיים בעוד כ – 5 שנים).
ביצוע מחקרי סביבה לבדיקת השפעות על מערכות אקולוגיות אחרות (קרקע, נחלים) תוך השוואה לערים אחרות בעולם אשר הינן בעלות מאפייני תעשייה דומים.