תוכנית ההתחדשות של מתחם יוספטל בקריית ים נכנסה למבוי סתום? שופט ביהמ"ש המחוזי בחיפה קיבל את עתירת חברת אאורה והדיירים – וחייב את רשות מקרקעי ישראל קודם להשקיע בפרויקט, שהיא יזמה עם עיריית קרית ים, ולהפוך אותו לרווחי
בית המשפט המחוזי בחיפה עצר את ביצועה של תכנית זו והורה לרשות מקרקעי ישראל להשלים את הבדיקות הכלכליות הנדרשות לפרויקט. בהחלטתו, קיבל בית המשפט חלקית את עתירת חברת אאורה ובעלי הדירות נגד ותמ"ל, רמ"י, עיריית קריית ים והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.
בעתירה שהגישו חברת אאורה ודיירי המתחם, באמצעות עורכי הדין יובל גלאון ודן אור ממשרד עמית, פולק, מטלון, נטען כי הוועדה התעלמה מגורמים המשפיעים על העלויות הצפויות ועל רווחיות הפרויקט. בין היתר, נטען כי לא הובאו בחשבון עלויות בנייה גבוהות באזור בשל קרבתו לחוף הים והשפעת מי התהום. כמו כן, הועלתה טענה כי לא התקיים תחשיב מדויק לגבי מועד חישוב ההשלמה הקרקעית שרשות מקרקעי ישראל אמורה לתת ליזמים.
רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ותמ"ל והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ביקשו לדחות את העתירה. לטענתן, השאלות שהועלו על ידי העותרים הן תכנוניות מובהקות הנמצאות בתחום הסמכות המקצועית של ותמ"ל. הן טענו כי בית המשפט אינו אמור להתערב בהחלטות תכנוניות, אלא אם כן קיימת חוסר סבירות קיצונית או פגם משפטי.
שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, מנחם דניאל, קיבל חלקית את טענות העותרים. הוא דחה את הטענה כי תנאי לאישור תכנית להתחדשות עירונית הוא ודאות מלאה לגבי כדאיות כלכלית, והכריז כי אין פגם בחלוקת התכנית למתחמים.
עם זאת השופט דניאל קיבל את הטענה לגבי חוסר הכדאיות של מתחם 2: "אני מקבל את טענת העותרים כי כאשר השמאי קבע שמתחם 2 אינו כלכלי, והוועדה קבעה שלא ניתן לאשר את המתחם אלא עם התחייבות רמ"י להשלמת הכדאיות הכלכלית ממקורותיה, לא ניתן להסתפק בהתחייבות כללית ובלתי מסוימת של רמ"י".
התכנית תמל/2039 "התחדשות עירונית – מתחם יוספטל – קריית ים" מיועדת להחליף 452 יחידות דיור ישנות בשכונת יוספטל, הסמוכה לחוף הים, עם 1,876 יחידות דיור חדשות, הכוללות בניינים בני 10 קומות ומגדלים בגובה 19-30 קומות. התוכנית אושרה בתחילת השנה למרות התנגדות היזם והדיירים.
בסופו של דבר, הורה בית המשפט המחוזי בחיפה לעכב את ביצועה של תכנית תמ"ל 2039 ולהחזירה לוועדה לשם דיון מחדש באישור התכנית לגבי מתחם 2, תוך פירוט והסכמה על השלמת הכדאיות הכלכלית בין רמ"י לבעלי הזכויות והיזם, ולא בצורה של התחייבות כללית בעל פה.