האם קיימים הבדלים בין שיפוצים שמתרחשים באזורי הצפון לבין פרויקטים באזורים אחרים על המפה? שאלנו שני קבלני שיפוצים מאזור הצפון לגבי היתרונות, החסרונות והמאפיינים הייחודיים של תהליכי השיפוץ באזור הצפון וקיבלנו תשובות, תובנות וגם טיפים שיעזרו למי מכם שמתגורר בצפון ומתכנן שיפוץ ממש בקרוב.
אם תטיילו בימים אלה בערי הגליל המערבי כמו עכו, הקריות או נהריה תגלו תנופת בנייה מרשימה שהלכה והתעצמה בשנים האחרונות לצד ובתוך השכונות הוותיקות בכל אחת מהערים. ברדיוס הרחב שסביבן נמצאים יישובי הגליל ובתי הקרקע האופייניים, גם הם כבר שוכנים ברובם לצד וילות מודרניות וחדשות בשכונת ההרחבה.
הבנייה החדשה יחד עם התיישנות הנכסים הוותיקים והצורך בשיפורים קוסמטיים של מראה הבית מעוררים בקרב רבים מתושבי הצפון את הצורך לשפץ את הדירה ולהקנות לה איכות וסטנדרטים חדשניים שהערים הגדולות כבר מתהדרות בהם. אז היכן באים לידי ביטוי ההבדלים בין תהליכי השיפוץ באזור הצפון לאזורים אחרים במדינה? האם השיפוץ כאן יקר או זול יותר ביחס למרכז? ומהי התרומה של המועצות האזוריות והעיריות לשיפוצים המקומיים? קבלני השיפוצים דניאל פיניאן מחברת "אול דיזיין" ויניב לסקר מחברת "לסקר בע"מ" עונים על הכל.
אתגרי האקלים והים
היינו מצפים שההבדל המהותי ביותר יימצא דווקא ברמת האקלים הקריר שמשפיע על חומרים או דרישות של לקוחות שונים, אבל לשמחתנו אין בגזרה הזו הבדלים משמעותיים, פרט לעניין סוג הקרקע (שרלוונטי רק לבנייה חדשה) וסוגיית המגורים בקו הים.
פיניאן: "בתים סמוכים לים סובלים מלחות מוגברת, אבל זה לא משפיע יותר מידי ובטח שלא בחלל הפנים. הדבר החשוב להתייחס אליו כאן הוא סוגיית המעקות ופתרונות המתכת שמותקנים במקומות חיצוניים וסמוך לים הם צוברים בלאי מהיר. רצוי להשתמש במקומם במעקות פולימריים או מעץ, שיכול לתפקד כחלופה טובה לברזל אבל דורש תחזוקה. ובאופן כללי, אזורי הים סובלים יותר מגשם אבל אם האיטום מבוצע בצורה טובה, לא יהיה הבדל".
לסקר: "יש בצפון הבדלים אקלימיים בעיקר ברמת הבנייה החדשה משום שישנם הבדלי קרקע. בחלק מהמקומות הקרקע תתגלה כקשה יותר לעבודה ותצריך תהליך יותר מורכב אבל לא יותר יקר. העבודה במרכז לעומת זאת יקרה יותר".
תהליכי השיפוץ בצפון לעומת מרכז הארץ
שאלת השאלות בעולם השיפוצים היא כמה כל זה עולה לנו? כאן מתברר שישנם כמה וכמה מאפיינים בולטים בקרב המשפצים באזור הצפון, מה שמוביל את האזור כולו ליהנות ממחירים נמוכים יותר, אך גם לכמה וכמה דברים שחייבים לשים עליהם דגש מיוחד.
לדברי פיניאן: "שיפוצים יש בכל מקום, אבל במרכז יש יותר עבודה ויותר אופציות לשיפוץ. בצפון בהשוואה לתל אביב המצב הסוציואקונומי שונה ולכן רוב המשפצים מבצעים שיפוץ יותר מצומצם, למשל רק של המקלחון או המטבח, פחות מגיעים לסכומים גבוהים וגם יותר מתמקחים על המחיר".
לסקר: "אזורים יוקרתיים במרכז בדרך כלל מלווים בשלב השיפוץ במפקח בנייה, אדריכל או מעצב פנים, כך שיש מעקב שלם ומדוקדק הן עבור החומרים והאביזרים והן עבור הגמרים. התושבים במקומות הללו בדרך כלל לא מתמקחים על המחיר ומשלמים יותר".
קיימים הבדלים בצפון גם ברמה המוניציפלית?
לדברי פיניאן "אמנם קיים נפח עבודה גדול יותר באזורי המרכז, אבל תהליך השיפוצים הרבה יותר מורכב עקב צפיפות, בעיות חניה, חוקים נוקשים יותר של השירותים המוניציפליים המחמירים כמו למשל ההגבלים שקיימים בתוך העיר לגבי מכולות. העיר היחידה בצפון שדומה ברמת ההתנהלות הזו היא חיפה. בשאר האזורים יש חופשיות לגבי העמדת מכולות ומקומות חניה, העיריות והמועצות יותר סלחניות לגבי פסולת שטרם פונתה מאזור המכולה".
מלבד מיקוח, במה עוד תתבטא הוזלה במחיר השיפוץ?
לסקר: "בצפון הלקוחות עצמם מבצעים את ניהול הפרויקט ופחות מעסיקים לשם כך אנשי מקצוע גרידא, כך שלפעמים הביצוע פחות מדויק. כמובן שכל אדם שמשפץ מעוניין לחסוך, אבל כאן מכיוון שלא מערבים מפקח או מעצב פנים בדרך כלל, אז הרבה פעמים לא בודקים מי הקבלן שעושים עמו את ההסכם ומוודאים שהוא קבלן רשום. הרבה פעמים מתגלה באמצע השיפוץ שמדובר בכלל בקבלן משנה וכך התוצאה פחות איכותית בהרבה".
למה חשוב לבדוק את הקבלן מראש?
פיניאן: "כי אחרת ייווצרו בעיות בעיקר ברמת החריגה מהתקציב. כשנותנים הצעת מחיר ללקוח צריך לומר לו שכל בלת"ם או בעיה שמתעוררים והם לא בשליטה שלנו יועברו לידיעתו יחד עם העלויות לטיפול בנושא. ברגע שנקבנו בעלויות האלה הן לא ישתנו, למעט מקרים שהלקוח מעוניין בשינוי מסוים תוך כדי. למען הסדר הטוב, אנחנו מחתימים על השינוי או התוספת כדי שלא יהיו שום הפתעות בהמשך הדרך. לעומת זאת יש קבלני שיפוצים שאצלם זה "נסתדר בסוף" או "יהיה בסדר" כך שלא נאמר ללקוח כמה זה עולה והוא ציפה למחיר מסוים ואז נוצרת אי נעימות קשה".
לסקר: "חשוב להבין שכשאין כתב חומרים מסודר והסכם מסודר זה גורם לזה שהקבלן נותן הצעת מחיר ואז תוך כדי ביצוע מתחילים כל החריגים. כשיש חריגים אז מתחילה חגיגת המחירים ומתכננים פרויקט במאה אלף שמסתיים בשלוש מאות אלף. יש הרבה שינויים שלפעמים עולים 30% ואפילו 40% מהעלויות וצריך להיות ערוכים לזה מראש בצורה הכי מפולסת מול קבלן השיפוצים.
כמה זמן לוקח תהליך שיפוץ?
פיניאן: "זה תלוי בהיקף. אם מדובר בשיפוץ קטן של מקלחת למשל, הוא ייקח שבוע בסך הכל. אבל אם מדובר בשיפוץ גדול ומקיף הוא יכול לקחת גם חודשיים-שלושה.
מילה של קבלן: טיפים ששווים זהב
בהנחה ורוב תושבי הצפון אכן מנהלים את הפרויקט בעצמם מול קבלן השיפוצים ולא מסתמכים על גורם מקצועי נוסף, חשוב להבין כיצד פועל התהליך ומה חשוב לבדוק ולדרוש כדי למנוע טעויות ובעיות בהמשך הדרך.
למה צריך לשים לב?
לסקר: "הדבר הכי חשוב הוא לבדוק שזה קבלן מקצועי, קבלן רשום, לא מישהו שלוקח את הרישיון שלו ממישהו אחר תמורת אחוזים (תופעה נפוצה). תבדקו שהקבלן מופיע ברשם הקבלנים – פשוט רושמים את שם הקבלן או הח.פ שלו ומקבלים עליו את הנתונים המדויקים".
פיניאן: "בבחירת בעלי מקצוע מומלצים בצפון שכדאי להכיר הדבר הכי חשוב הוא המלצות. תבדקו על בעל המקצוע באינטרנט, תשאלו חברים, תראו עבודות שלו, תתרשמו מטיב העבודה והאיכות שלה, דברו במידת האפשר עם לקוחות קודמים. תחקרו כל מה שאפשר לגבי בעל המקצוע שיבצע את השיפוץ".
על מה לעולם לא להתפשר?
פיניאן: "ברגע שסוגרים עסקה מבררים מול קבלן השיפוצים איך זה יעבוד מבחינת התשלום במידה ויש תוספות. הקבלן אמור לספק מראש עלויות לכל תוספת שכזו כדי שהלקוח יחליט ואם הוא מאשר, מכינים מסמך מסודר ומפורט לחתימה. אל תעשו לעולם דברים כאלו בעל פה".
לסקר: "כל הדברים צריכים להיות ברורים ומדויקים מראש. אל תתנו לאף אחד להגיד לכם "נראה בהמשך" כי אלו החריגות הגדולות ביותר. בררו מהם החומרים שהקבלן עובד איתם, אילו בדיקות הוא צריך לבצע בשטח, אפילו ברמת פינוי האשפה – לבדוק עם איזה אתר מורשה הוא עובד ולקבל אישורים שהפסולת לא נזרקה באיזה שדה כי הקבלן רצה לחסוך, שהחומרים נסעו כנדרש במכולה ולא עם נגרר, לראות מיהם העובדים שלו, לקבל המלצות וחוות דעת".
ולסיום, טיפ קצר למשפצי הדירות בצפון?
לסקר: "להיות סבלניים ולבדוק לעומק כל פרט. פזיזות גורמת לאסונות מקצועיים".
לסקירת שיפוצים, טיפים מקצועיים ומידע רלוונטי למשפצים היכנסו לאתר –https://www.shiplus.co.il