מאז 1949 משתייך סא"ל (מיל') נוריק הראל מקרית ביאליק לשורות המערך הטכני של חיל-האוויר. הוא הספיק להיות קצין טכני בשבע טייסות, לקלוט את מטוסי העיט הראשונים ולהפוך לאחת הדמויות הבולטות בחיל. השבוע העניק לו מפקד חיל-האוויר תעודת הוקרה ואמר: “אני מצדיע לך"
יותר מחצי מאה חלפה מאז התגייס נוריק הראל לשורות המערך הטכני, ועדיין הוא פוקד את בסיס רמת-דוד אחת לשבועיים. "הוא מגיע לנשום קצת דלק מטוסים וחוזר הביתה", מחייך סא"ל ארז דאודי, היורש הנוכחי של הראל – מפקד טייסת התחזוקה של הבסיס. הוא ממלא נעליים גדולות במיוחד: סא"ל (מיל') נוריק הראל אומנם עזב את הטייסת לפני 40 שנה, אך את המורשת שלו איש לא שוכח.
"חיל-האוויר היה הבית השני שלי", הוא סיפר לאתר חיל-האוויר באליפות השנתית של המערך הטכני. "לשם אני הולך היום כשאני מחפש מרגוע, לנשום חמצן. בתקופתי, הטכנאים היו צריכים להתמודד עם השינויים במטוסים בחיל- ממטוסים בריטיים לאמריקאים וצרפתיים. היום האתגרים שונים, אבל זה מרגש לראות שיש המשכיות".
הראל, שריד אחרון למשפחתו שנספתה בשואה, התגייס לשורות ההגנה בגיל 17. לאחר פרוץ מלחמת העצמאות, הוא הוכשר בצ'כיה כטכנאי תעופה, וכך נקשר גורלו לגורלו של חיל-האוויר ומדינת ישראל. הוא היה מראשוני חיל-האוויר הישראלי, קצין טכני בשבע טייסות ואחת מהדמויות המיתולוגיות של המערך הטכני.
זהירות, מטוסים משתלבים מימין
בין הרגעים ההיסטוריים שנוריק הראל לקח בהם נמצא יום סוער במיוחד – היום שבו מטוסי העיט הראשונים של חיל-האוויר הגיעו לישראל ופתחו עידן חדש בחיל. סופה עזה בים לא אפשרה לאונייה שהובילה אותם לעגון בחוף, ולכן נאלץ הצוות, בפיקודו של הראל, לפרוק את המטוסים בלב ים ולהעבירם לנמל הקישון.
כעת נותר רק להביא אותם אל רמת-דוד. נשמע פשוט? דרך כורכר חדשה לגמרי נסללה מכפר יהושע לטובת המטוסים החדשים, תמרורים נעקרו ממקומם והתנועה כולה נעצרה. כשמטוסי העיט הגיעו לבסוף לבסיס, משפחות באו בהמוניהן על מנת לצפות בפלא החדש. מסורת החגיגות הפכה לחלק בלתי נפרד מקבלת מטוסי העיט בכל בסיסי החיל, והמבצע שהוביל הראל שימש כמודל לשנים הבאות.
"היכולות של המערך הטכני הן העילוי של חיל-האוויר הישראלי"
בערב הוקרה מיוחד שנערך לכבודו השבוע, הגיעו מפקדים מכל שורות החיל על מנת להוקיר את פועלו של נוריק הראל ואת תרומתו לחיל-האוויר: ראשי להקים, וותיקי המערך הטכני ומפקדי חיל-האוויר לשעבר. "אני מצדיע לך", אמר מפקד חיל-האוויר, האלוף אמיר אשל. "היכולות של המערך הטכני הן העילוי של חיל-האוויר הישראלי, הן שנותנות לחיל-האוויר את היכולת להגיע ליעדים שלו. את היסודות האיתנים של המערך הטכני הניחו המייסדים ומורי הדרך, בראשם נוריק".