תוכן שיווקי
תחום הסיעוד עבר מהפכה של ממש בשנים האחרונות, זהו מקצוע מבוקש עם תחושת שליחות ותרומה לפרט, לקהילה ולחברה. כדאי לדעת כי בעשורים האחרונים חלו שינויים משמעותיים בתחומי הבריאות והרפואה המודרנית, הן מבחינת מכשור רפואי ותרופות חדשות והן מבחינת שיפור איכות החיים והארכת תוחלת החיים.
מסלול הלימודים לתואר בסיעוד חושף את הסטודנטים והסטודנטיות לתחומי ידע רבים ומגוונים, ומעבר לידע העדכני במדעי הסיעוד רוכשים ידע וניסיון מעשי בעקרונות הסיעוד הקליני, אתיקה בתחום הסיעוד, סיעוד במצבי חירום ועוד.
חשוב לציין כי יש ביקוש גבוה לבוגרי ובוגרות תואר בסיעוד , הן במערכת הבריאות ובארגוני הבריאות השונים במדינת ישראל והן בארגוני הבריאות בעולם הגדול. תחום הסיעוד ממשיך להתפתח וכיום כדי לעסוק בו חייבים ללמוד תואר ראשון בסיעוד ולעמוד בהצלחה בבחינת הרישוי הממשלתית. הצלחה בבחינת הרישוי הממשלתית מקנה תעודה של אח/ות בישראל וכך ניתן להתחיל לעבוד בתחום זה ולפתח קריירה מעניינת, מאתגרת ומתגמלת.
התפתחות תחום הסיעוד בישראל ומעמדו במערכת הבריאות
תחום הסיעוד בישראל החל להתפתח כבר בשנת 1919 באמצעות ארגון "הדסה" ששלח אחיות לצורך הקמת שירותי רפואה מונעת לאם ולילד. בנוסף לזאת, הארגון ייסד את בית הספר הראשון לסיעוד בעזרת הנרייטה סאלד. למקצוע הסיעוד יש עבר עשיר מאוד בישראל, והתחום עבר שינויים רבים במרצת השנים.
החל מ-2017 כדי לעסוק בתחום הסיעוד בישראל חייבים לרכוש תואר אקדמי באחד מהמוסדות להשכלה גבוהה, ועל מנת לעסוק במקצוע יש לעבור בהצלחה את בחינות הרישוי הממשלתיות ולקבל רישיון ממשרד הבריאות. בוגרי תוכנית הלימודים שעומדים בכל הדרישות והבחינות מקבלים תעודת אח/ות מוסמכים, ולאחר סיום הלימודים ועמידה בהצלחה בבחינות הרישוי ניתן להשתלב בקלות במעגל העבודה, ויש שפע אפשרויות תעסוקה, תפקידים ומסלולי קידום.
כדאי לדעת כי לאורך השנים מקצוע הסיעוד נשלט בעיקר על ידי נשים, אך בשנים האחרונות עוד ועוד גברים גילו את המקצוע והחלו להשתלב בו.
צרכי המגזר הסיעודי בישראל
יש פער גדול בין הביקוש ובין ההיצע של אחים ואחיות בתחומי הסיעוד השונים, ולנוכח התחזיות של המומחים בעולם המערבי בעתיד הקרוב יגבר הביקוש לאנשי סיעוד הן בגלל העלייה בתוחלת החיים והן בגלל הגידול המשמעותי באוכלוסיית הקשישים שזקוקים לסיוע.
בשנים האחרונות הצליח מנהל הסיעוד בישראל להעלות את היחס של אחים ואחיות לנפש לשיעור של 7:1000, אך כבר היום ידוע כי אין די בכך. על פי מחקר שנערך על ידי מרכז סמוקלר לחקר מדיניות הבריאות עולה כי קיים מחסור משמעותי בכוח אדם סיעודי, ובהתאם לתחזיות יש להשקיע משאבים רבים כדי להגדיל את היצע האחים והאחיות האקדמיים כדי להימנע ממחסור עצום מכוח אדם מיומן במגזר הסיעודי בישראל.
מה כוללת תוכנית לימודי תואר בסיעוד?
תוכנית הלימודים לתואר ראשון בסיעוד נמשכת ארבע שנים וכוללת נושאי לימוד מתחומים כמו מדעי היסוד בתחומי הסיעוד, מדעי הטבע ומדעי החברה. הלימודים לתואר ראשון בסיעוד כוללים הרצאות פרונטליות, לימודים תיאורטיים, לימודים מעשיים והתנסות בעבודה במרכזים רפואיים מובילים ובקהילה.
תעסוקת אחים ואחיות בישראל – קשיים, מקומות עבודה ושכר
לפי קובץ הנתונים של משרד הבריאות כ-89% מהעוסקים בתחום הסיעוד בישראל הן נשים והשאר גברים. אחיות מוסמכות מהוות כ-82% מכלל האחיות העובדות בתחום הבריאות, ורובן עוסקות באופן ישיר בתחום הבריאות וכ-16% מהן עוסקות במחקר, תפקידי ניהול ומטה, הכשרה מקצועית בסיעוד והדרכות.
על פי תחזיות משרד הבריאות קיים חוסר משמעותי בכוח אדם סיעודי, לכן הממשלה גיבשה תוכנית עבודה לשנים הקרובות על מנת להכשיר יותר אחים ואחיות מוסמכים לסיעוד ולעמוד בביקוש הצפוי. חשוב לזכור כי המקצוע מאתגר ועשוי גרום לשחיקה, ואחיות רבות מתמודדות עם קשיים יומיומיים בעבודה. כמו כן, בשנים האחרונות השכר בתחום השתפר באופן משמעותי ויש מגוון אפשרויות תעסוקה, לא רק בתחומים הקליניים.
לסיכום, הביקוש לבוגרי סיעוד ממשיך לעלות ועולה על ההיצע הקיים בשוק העבודה. לכן, לכל מי שמחפש (או מחפשת) מקצוע מעניין ומאתגר לחיים ותחום יציב שקיים בו מחסור גדול בעובדים, כדאי לשקול לימודי סיעוד.