חוק איסור לשון הרע בישראל מטרתו לאסור פרסום תכנים וביטויים שעלולים לבזות ולהשפיל בן אדם. המטרה להגן על כבודם ושמם הטוב של כל אחת ואחד, תוך יצירת מערך כולל להגנה על לשון הרע בישראל. מי שנפגע מלשון הרע יכול לתבוע פיצויים במידה ויוכיח כי אכן התקיימה עבירה ונגרם נזק, בעוד שמדובר בעבירה שעלולה להיות פלילית אם היא קורית בסדר גודל כזה או אחר. כיום יש עורכי דין שעוסקים בתחום של לשון הרע אשר מייצגים אזרחים בתביעות נגד אחרים או בהגנה על נאשמים מפני תביעה.
המטרה של חוק לשון הרע והעונשים הקבועים בחוק
עו"ד שלומי וינברג מסביר מטרתו העיקרית של חוק לשון הרע היא מצד אחד להגן על מי שנפגע מאמרה שפורסמו נגדו רכילות או תוכן שאינם מבוססים ללא יכולת תגובה. כמו גם המטרה לספק הגנה לאחר פרסומים ברשת האינטרנט, ושאר דרכים שאפשר באמצעותן ניתן לבזות אדם פרטי, עסק או חברה. מצד שני המטרה של החוק היא לבחון כל מקרה לגופו משום שמטרת הדין והחוק היא לאזן בין חופש ביטוי ועיתונות ובין הזכות לכבוד האדם וחירותו. לשם הדיון בבית משפט דרוש עורך דין לשון הרע שיוכל לסייע לכם להוכיח עבירה או להפריך אותה.
לשון הרע והאינטרנט – עילה חדשה לתביעה
אם בעבר היה אדם רוצה לבזות או להכפיש אדם אחר, הוא היה יכול לעשות זאת עם רכילות והפצת שמועות או עובדות על אדם אחר בפרהסיה. עם השנים ניתן יהיה גם לכתוב ולהדפיס תוכן של לשון הרע או להפיץ מכתבים ואפילו לכתוב הכפשות על אדם אחר בדואר אלקטרוני. כיום כשאנו נמצאים בעידן המתקדם ביותר מבחינת תקשורת ויש אינספור פלטפורמות ורשתות חברתיות שאפשר להוציא בהם את דיבתו של אדם או להפיץ תוכן עם לשון הרע – קל יותר לאנשים לעבור על החוק ולעשות זאת. קלות הפרסום, התהודה הרבה, ההפצה המיידית והתגובות שיכולים אחרים להשאיר בקלות – הופכים את העבירה לחמורה יותר.
יתרה מכך, רבים אינם מכירים את החוק ואינם יודעים כי הוא מגן עליהם גם מפני תוכן פוגעני באינטרנט. במקרים כאלה חשוב לדעת שלמרות השימוש החופשי באינטרנט וחופש הביטוי, יש עדיין יכולת לתבוע אדם או עסק וחברה שפרסמו פרסומים שיש בהם מן ההשפלה והגיעו למאות ואלפי אנשים וניתן להוכיח נזק בבית המשפט. במקרים כאלה חשוב להצטייד בשירות של משפטן מנוסה מומחה בחוקים של לשון הרע.