הפרעות אכילה מהוות בעיה משמעותית ומוחשית עבור אינספור נשים וגברים בעולם, במיוחד לאורך העשורים האחרונים במהלכם גדל משמעותית היקף התופעה במדינות המערב. בעוד הפרעות אכילה הוות דפוסי התנהגות בעייתיים הקשורים בהרגלי צריכת המזון, פעמים רבות הן גם מעוררות בעיות פסיכולוגיות ונפשיות אחרות אשר נלוות אליהן, דוגמת דיכאון. מהן הפרעות האכילה הנפוצות והעיקריות וכיתד ניתן לטפל ביעילות הן בהפרעות עצמן והן בדיכאון העלול להתלוות אליהן?
הפרעות אכילה – סוגים עיקריים
בעולם קיימות כיום הפרעות אכילה רבות, שונות ומגוונות, מהן סובלות וסובלים מיליוני אנשים. עם זאת, רובם המכריע של המקרים נופל תחת ההגדרה של אחד מכמה מצבים מוכרים ונפוצים יחסית, בעוד הפרעות האכילה הפחות מוכרות ויותר "מוזרות" נוטות להיות גם נדירות יותר. אלו הם כמה מסוגי הפרעות האכילה הנפוצות והנרחבות יותר –
אנורקסיה – כמעט כולנו מכירים ויודעים מהי אנורקסיה, גם אם לא הכרנו אישית אדם אשר סבל ממצב זה. אנשים הסובלים מאנורקסיה נוטים לרדת במשקל בצורה דראסטית וחולנית, בין אם בעקבות צמצום משמעותי בכמות המזון הנצרך, ביצוע פעילות ספורטיבית מופרזת או שילוב של השניים
בולימיה – הפרעה זו מאופיינת בצריכה סבירה ואף מוגברת של מזון, אך תוך שימוש בשיטות בתי רצויות שונות על מנת להיפטר מהמזון שנצרך על מנת שלא לעלות במשקל. שיטות אלו כוללות, בין היתר, הקאות יזומות, צום ארוך במיוחד, שימוש בתרופות משלשלות ועוד
התקפי אכילה – אנשים רבים סובלים מהתקפים של בולמוס אכילה, במהלכו הם פשוט אינם מסוגלים להפסיק לזלול מכל הבא ליד, לפעמים בשעות הקטנות של הלילה. פעמים רבות מלווים התקפי אלו גם ברגשות שליליים ביותר של אשמה ושנאה עצמית (אלו שכיחות גם במקרה של בולימיה)
כאמור, דיכאון הוא מצב שכיח המלווה אנשים הסובלים מהפרעות אכילה מכל הסוגים, בעיקר כאלו הנאבקים עם הפרעות אלו לאורך זמן. החדשות הטובות הן כי ניתן בהחלט לטפל ביעילות בהפרעות השונות, כולל בדיכאון לו הן גורמות.
טיפול יעיל בהפרעות אכילה, דיכאון ותופעות נלוות נוספות
בעוד מיליוני נשים וגברים בכל רחבי העולם סובלים מהפרעות אכילה מסוגים שונים ומתופעות נפשיות בלתי רצויות הנלוות אליהן (ובראשן דיכאון), פותחו לא מעט שיטות טיפול אשר מוכיחות עצמן שוב ושוב כיעילות בסיוע לאנשים הסובלים ממצבים אלו. חשוב לציין מבעוד מועד כי עבור אנשים שונים מתאימות שיטות טיפול שונות, ומטופל/ת הסובלים מהפרעת אכילה ו/או דיכאון ומעוניינים לשפר את מצבם יכולים להתנסות במספר טכניקות טיפול שונות, עד שימצאו את זו שעובדת בצורה הטובה ביותר עבורם.
טיפול ישיר בהפרעות אכילה נעשה כיום באמצעות שיטת כמו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול פסיכו דינאמי, טיפול משפחתי ובמקרים חמורים גם טיפול תרופתי ואפילו אשפוז.
טיפול בדיכאון, גם כזה הנלווה להפרעות אכילה ונגרם כתוצאה מהן, נעשה גם כן בשיטות שהוזכרו לעיל, אך תוך דגש על הפן הדיכאוני במצבו הכולל של המטופל. כמובן שכאשר קיים קשר מובחן וישיר בין הפרעת האכילה לבין הדיכאון, הטיפול הופך אחיד ואפקטיבי יותר.
בכל מקרה, המסקנה המרכזית היא כי גם אם את/ה סובלים מהפרעת אכילה, דיכאון או שניהם גם יחד, יש סיבה להיות אופטימיים. אנשי ושיטות הטיפול של היום מסייעות בהצלחה לרבים הסובלים גם כן מבעיות אלו.