למרות הסיכויים האפסיים ולאחר שהרופאים החליטו לנתח – אלי אזערי מחיפה התעורר מהתרדמת ללא כל נזק
מאת: אבי דוד
אלי אזערי מחיפה, לקה בשבץ מוחי חריף ונכנס למצב של תרדמת. הוא הועבר לרמב"ם במצב קשה מאוד, שם למרות הסיכויים האפסיים להציל את חייו, הוחלט לנתחו. בפרוצדורה עדינה ומורכבת של צנתור מוח, הצליחו הרופאים לייצב את מצבו, אך בשל הזמן הרב שעבר עד לטיפול, צפו כי הצעיר יסבול מנזק מוחי עצום וככל הנראה יחיה את חייו כצמח. כנגד כל הסיכויים, בעוד חודשיים הוא ירקוד עם בחירת ליבו בחתונתם.
כשאלי אזערי, בן 38 מחיפה, הועבר לרמב"ם במצב של תרדמת, הרופאים לא היו אופטימיים באשר לסיכויי הישרדותו. אזערי הגיע לבית החולים כשהוא סובל משבץ מוחי חריף כתוצאה מחסימה בעורק המוביל לגזע המוח (עורק הבזילארי) והוגדר כמקרה קשה ביותר. הנתון שפעל לרעתו של אזערי יותר מכל, היה הזמן הרב שחלף מאז לקה בשבץ המוחי – שבע וחצי שעות, פרק זמן שמתורגם במובנים של שבץ מוחי לנזק בלתי הפיך. בשל גילו הצעיר, החליטו רופאי רמב"ם, לבצע צנתור מוח ולהעניק לאזערי סיכוי קלוש. ההחלטה הזו הצילה את חייו של הצעיר, אשר התעורר מהתרדמת למחרת היום, ללא כל נזק מוחי.
כאמור, אזערי הגיע לרמב"ם כשבע וחצי שעות לאחר שלקה בשבץ. פרק זמן זה ארוך ומקטין משמעותית את חלון ההזדמנויותשצנתור מוח מאפשר. לפער הזה יש השלכות קריטיות, המתורגמות לחיים ומוות. לדבריו של דר' יעקב אמסלם, מנהל היחידה לנוירו-רדיולוגיה פולשנית ברמב"ם ומי שצנתר את אזערי, כשהוא הגיע לרמב"ם סיכוייו לחיות היו קלושים: "על פי הספרות הרפואית, 90% מהחולים שמגיעים במצבו של אלי נפטרים. אחוז גבוה מהם הופכים לצמח. הסיכוי להתאושש ממצב כזה הוא כמעט בלתי אפשרי".
למרות הנתונים הקשים, לאחר התייעצות עם דר' גרגורי טלמן, אחראי שבץ במחלקת נוירולוגיה, החליט דר' אמסלם לבצע צנתור במוחו של אזערי. לאחר שמיפה את אזור הקריש וגודלו, העלה דר' אמסלם צנתר דרך עורק המפשעה של עזארי, עד למוחו. דרך הצנתר הזה, הכניס דר' אמסלם מכשיר זעיר (תומך הנקרא בלעז סטנט), שצורתו כמעין רשת. המכשיר מסייע לרופא "לדוג" את הקריש שחוסם את העורק ובכך לפתוח את החסימה ולחדש את הספקת החמצן למוח .
הניתוח אמנם הסתיים בהצלחה, אולם התחזיות באשר לסיכויי ההתאוששות עדיין היו עגומות. בתום הניתוח, שארך כשעה, הועבר אזערי למחלקה לטיפול נמרץ כללי. להפתעתם של הרופאים, למחרת בבוקר עזארי התעורר מהתרדמת. באופן פלאי, אזערי הצליח לנצח את הסטטיסטיקה והוא אינו סובל מכל נזק מוחי. "אנחנו עשינו כל מה שיכלנו מבחינה רפואית, אולם אין ספק שההתאוששות המהירה שלו היא מפתיעה", אומר דר' אמסלם, "להוציא נזק מינימלי לראייה ולהליכה, אלי יצא מהאירוע הזה ללא פגע. זה מה שאנו מגדירים כנס רפואי".
לאחר שהות של כמעט שבועיים ברמב"ם, בימים הקרובים אלי יצא מביה"ח ויעבור לשיקום. בעוד כשלושה שבועות, אמור היה אלי לעמוד תחת החופה ולהינשא לבחירת ליבו, פזית אסרף. אמנם החתונה נדחתה בחודשיים, אבל בינתיים אלי, ארוסתו ושאר בני המשפחה חוגגים את חזרתו לחיים בכל רגע נתון: "אני לא זוכר הרבה ממה שקרה" אומר אזערי, "בעיקר את הרופאה עומדת מעלי במחלקה, אחרי שהתעוררתי, ומברכת אותי ברכת בוקר טוב. אני עדיין לא מאמין שיצאתי מזה. תודה לאל שהגענו לרמב"ם".
עבור פזית, ארוסתו של אזערי, הדרמה שחוותה עם אלי, הפכה לשיעור חשוב לזוגיות טובה: "בת זוג, חשוב שתדע מה עובר על הבן זוג שלה בדיוק", אסרף מסבירה, "אם זה כאב ראש קטן או חולשה או כל דבר אחר שהבן זוג מתלונן עליו, חשוב לדעת איך הוא מרגיש בדרך כלל. אסור לזלזל וחייבים ללכת להיבדק, כי מודעות יכולה להציל חיים".
שבץ מוחי: גורם המוות השלישי בארץ ובעולם
כל 35 דקות מתרחש אירוע מוחי בישראל, ומידי שנה מצטרפים כ- 15,000 אנשים לסטטיסטיקה. השבץ המוחי הינו גורם התמותה השלישי בארץ ובעולם. נתונים אלו דומים במספרם למספר הלוקים בהתקפי לב, אולם השלכות האירוע המוחי על בריאותו של החולה ושיקומו קשים יותר ונמשכים זמן רב יותר.
רוב מקרי השבץ המוחי (85%) הם "איסכמים" (אוטם) והיתר הם "המורגים" (שבץ דימומי). שבץ איסכמי נגרם כתוצאה מחסימת זרימת הדם על ידי קריש דם (תסחיף או תהליך מקומי). שבץ המורגי מתרחש כשישנו קרע בכלי דם ודליפה של דם לאזורי המוח שמסביב. שני סוגי השבץ גורמים למחסור בחמצן במוח ולתחילתו של תהליך מוות ברקמת המוח.
הזמן שחולף מהרגע שבו פוגע השבץ המוחי – חורץ גורלות. חלון הזדמנויות לטיפול ולהצלת רקמת המוח נמדד בשעות ספורות. ככל שחולף הזמן, כך גדל הנזק לתאי המוח וניתן להציל פחות ופחות תאים. במקרים של שבץ איסכמי (אוטם מוחי) ניתן להתמודד עם הנזק שנגרם באמצעות הזרקת חומר ממיס קרישים לוריד (tPA), טיפול התקף עד ארבע וחצי שעות מתחילת האירוע. הטיפול בזריקה נעשה על ידי נוירולוג והוא זמין במרבית בתי החולים שיש בהם מחלקה נוירולוגית ומכשיר סי.טי.
אולם, על פי נתונים בארץ ובארה"ב רק כ- 5% מהלוקים בשבץ איסכמי מגיעים בפרק הזמן הזה לקבלת הטיפול – זאת בעיקר עקב חוסר מודעות לתסמיני השבץ המוחי. רמב"ם, הוא אחד מחמשת בתי החולים בישראל והיחיד צפונית לת"א, שמציע שירות של צנתורי מוח – טיפול חיוני המחייב ידע וטכנולוגיה מתקדמים להגדלת חלון ההזדמנויות לטיפול בשבץ מוחי משלוש שעות לשמונה שעות.