בית המשפט המחוזי בחיפה נגד התנהלות אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה וקבע כי הבחירות מבוטלות • אוראל ואקנין, ממובילי המאבק, אמר לחדשות חיפה והקריות: "קיבלנו מאות פניות מסטודנטים חוששים שהפצירו בנו לא לוותר במאבק שלנו נגד ההנהלה המכהנת" • בנוסף, 131 מרצים הצטרפו למאבק בדרישתם להתערבות מצד האוניברסיטה
בית המשפט המחוזי בחיפה פרסם הבוקר את החלטתו בבקשה דחופה שהוגשה במסגרת תביעה של עשרות סטודנטים נגד אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה.
הבקשה נבעה מטענות של מאות סטודנטים על אי סדרים בהליך הבחירות לאגודה. במהלך דיון שנמשך חמש שעות, הוצגו עדויות רבות על פגיעות בהליך הבחירות התקין ועל פעולות מצד אגודת הסטודנטים המכהנת, שנטען כי הן מהוות גניבת בחירות.
השופט שפרסם את החלטתו הבוקר, מתח ביקורת חריפה על התנהלות אגודת הסטודנטים וקבע כי פעולותיה פגעו בצורה חמורה בזכויות הסטודנטים להיבחר. זאת, בין היתר, באמצעות יצירת קשיים שמנעו מהם להגיש את מועמדותם. השופט גם אסר על קיום הבחירות במועד שתוכנן, 18 בספטמבר 2024, ופסק למבקשים הוצאות בגובה 8,000 ש"ח. את הסטודנטים ייצגו עו"ד יותם בלאושילד וספיר דולינגר ממשרד הרצוג פוקס נאמן.
אוראל ואקנין, מוביל המאבק, מסר: "בהתנהלות הכוחנית והאנטי דמוקרטית של האגודה בראשות אלעד עסיס, הוסתרה ההודעה על הגשת המועמדות באתר האגודה, כך שהסטודנטים לא יכלו לדעת עליה. למרבה המזל, סטודנט ערני שם לב להודעה המוחבאת, דבר שהוביל עשרות סטודנטים להגיע למשרדי האגודה ביום שני (9 בספטמבר) ולהגיש מועמדותם. למרות שהגיעו בזמן, נציגי האגודה המכהנים עיכבו את הסטודנטים במשך שעות, מה שגרם לכך שעשרות מהם לא הצליחו להגיש את מועמדותם."
ואקנין, בן 24 מחיפה וסטודנט למשפטים, עומד בראש תא הסטודנטים הגדול באוניברסיטה לדבריו, המונה כ-7,000 חברים. הוא הבהיר: "אנחנו לא תא פוליטי ומייצגים את כל גווני האוכלוסייה. בעקבות פרסום ידיעות על המחטף, קיבלנו מאות פניות מסטודנטים שחוששים וביקשו שנמשיך להילחם כדי להבטיח בחירות דמוקרטיות."
לדברי ואקנין, תא ועד הסטודנטים הפך לאגודה חלופית המספקת שירותים שוטפים לסטודנטים בהתנדבות מלאה, ומסר כי "כעת הגיע הזמן להחזיר את אגודת הסטודנטים לידי הסטודנטים עצמם."
אל המאבק הצטרפו גם 131 מרצים, ששיגרו מכתב להנהלת האוניברסיטה, ובו דרשו לפעול להבטחת קיום בחירות חופשיות ומייצגות לאגודת הסטודנטים. בין היתר, דרשו המרצים לשנות את התקנון האקדמי כך שיו"ר אגודה שלא נבחר בבחירות חופשיות לא יוכל להיות חבר בסנאט.
החלטת בית המשפט מגיעה בעקבות הליך דומה שנערך בשנת 2022, בו נטען כי האגודה מינתה 40 נציגים מטעמה ללא קיום בחירות ראויות, וגם אז נמתחה ביקורת על התנהלותה.
עו"ד יותם בלאושילד, שמייצג את המבקשים, מסר: "אנו מברכים על החלטת בית המשפט, שמנעה את קיום הבחירות בצורה לקויה וקבעה תמרור עצור ברור אל מול התנהלות אנטי דמוקרטית וכוחנית של האגודה. מרשינו ימשיכו במאבק להבטחת בחירות הוגנות ודמוקרטיות באוניברסיטה."