תחום המדיניות הציבורית נוגע לחיי כולנו ומשפיע עלינו בכל תחומי החיים. ההגדרה האקדמית של מדיניות ציבורית היא כלל ההחלטות והפעולות של רשויות השלטון. תהליך קבלת ההחלטות ברשויות השלטון, כמו גם הפעולות שהרשויות נוקטות בהן, כל אלו ועוד משפיעים ישירות על רווחת הציבור הרחב. המדיניות הציבורית עוסקת גם בכשלים של קבלת ההחלטות והפעולות של רשויות המדינה, ובנוסף לזאת כדאי לדעת כי לרשויות השלטון יש כלים שונים ואמצעים מגוונים כדי להטמיע וליישם את המדיניות שנקבעה.
חדש: חדשות חיפה והקריות בטלגרם! וגם באינסטגרם, בפייסבוק, בטיקטוק, בטוויטר, בוואטסאפ, בתרדס וגם באפליקציה לאייפון ולאנדרואיד.
אם גם אתה רוצה להשתלב בתפקידים בכירים ברשויות השלטון במדינה כדי להשפיע בתחומי עניין מגוונים ולסייע למדינה להשיג את יעדיה, כדאי לך ללמוד תואר ראשון במדיניות ציבורית, ממשל ומשפט. התואר מקנה את הידע המקצועי והעדכני ביותר, ואת הכישורים והמיומנויות הדרושים לתפקידים בכירים ברשויות השלטון.
מדיניות ציבורית – רקע כללי
המדיניות הציבורית נמצאת על סדר היום הפוליטי ועוסקת בתחומים רבים ומגוונים הנוגעים לחיי תושבי המדינה. תהליך קביעת המדיניות בישראל שונה ממדינות אחרות, יש לא מעט סוגיות מורכבות בתחומי המדיניות הציבורית, בעיקר בהקשר לתחומים כמו ביטחון, חינוך, יחסים בין לאומיים, דת ורווחה.
יש גישות ותיאוריות שונות בתחום המדיניות הציבורית, לדוגמה גישת האליטות והגישה המוסדית. בתהליך קבלת ההחלטות הנוגעות לקביעת המדיניות הציבורית בתחומים השונים משתתפים שחקנים שונים כמו רשויות השלטון, התאגדויות אזרחיות, גופים מהמגזר העסקי, דעת קהל ואמצעי התקשורת.
נושאי הלימודי במסגרת תואר ראשון במדיניות ציבורית
תוכנית הלימודים לתואר ראשון במדיניות ציבורית ממשל ומשפט כוללת קורסי חובה, מבוא, אנגלית, בחירה, תרגילים וסמינריונים. הלימודים מתפרסים על 7 סמסטרים בהתאם . הסטודנטים נדרשים להשיג 120 נקודות זכות כדי להשלים את התואר.
תוכנית הלימודים כוללת קורסים מתחומי ידע שונים. במסגרת לימודי מדיניות ציבורית לומדים בין היתר את הקורסים הבאים: שיטות מחקר ומיומנויות מחשב מתקדמות , חיזוק מיומנויות כתיבה, תורת המשפט, מיקרו כלכלה, סטטיסטיקה, משפט ציבורי, ממשל פוליטיקה ותקשורת, שלטון מקומי בישראל, קבלת החלטות, קביעת מדיניות ציבורית, מפלגות ופרלמנטים בישראל ובעולם, דיני תאגידים, דיני מיסים, ביקורת ציבורית, דיני מכרזים, ניהול משאבי אנוש, תכנון עירוני ואזורי, אתיקה במנהל הציבורי ועוד.
בשנה השלישית ללימודים לתואר במדינית ציבורית משלבים לצד הקורסים העיוניים גם סדנה ייחודית המתמקדת בניתוח אירועים וקביעת המדיניות בנושאים פרקטיים. בסדנה הייעודית משתתפים נציגים מהממשל השייכים לצמרת מקבלי ההחלטות בישראל בעבר ובהווה.
אילו כלים בוגרי התוכנית מקבלים מהלימודים לתואר ? מהן אפשרויות התעסוקה?
תוכנית הלימודים נועדה להקנות את הידע התיאורטי הדרוש לתפקידים בכירים בכלל רשויות המדינה. במסגרת הלימודים הסטודנטים רוכשים ידע תיאורטי מקיף ורב תחומי, כלים עדכניים המשפיעים על ביצוע התפקיד, כלי מחקר וניתוח ובנוסף הם מפתחים מיומנויות לניהול ולקבלת החלטות.
התואר הראשון במדיניות ציבורית מקנה לבוגרים כלים ניהוליים ומיומנויות ניהול עדכניות. התואר מקנה מיומנויות המסייעות לבוגרים למלא את התפקיד תוך הבנה והתייחסות נכונה גם לסביבה הארגונית ולסוגיות משפטיות, כלכליות, פוליטיות וחברתיות. בנוסף על כך, בוגרי מסלול הלימודים זוכים לכלים עיוניים ומתודולוגיים הדרושים לתפקידים הבכירים ברשויות השלטון. הלימודים מכשירים את הדור הבא של שדרת הניהול ברשויות המדינה השונות, ובוגרי הלימודים משתלבים בתפקידים מפתח ברשויות השלטון וביכולתם להשפיע ולעצב את המדיניות הנוגעת לחיי כלל הציבור.
התואר במדיניות ציבורית מאפשר לבוגרים להשתלב במגוון תפקידים משמעותיים בשירות המדינה, במשרדי הממשלה, בחברות ממשלתיות, ברשויות השלטון המקומי ובעמותות שונות הפועלות בנושאי חברתיים ואחרים. גם במגזר הפרטי יש ביקוש לבוגרי המסלול לתפקידים כמו דוברות, ניהול קשרי ממשל, ניהול פרויקטים, ניהול עמותות, שיווק ועוד.