עו"ד עופר פרץ, מאנשי המקצוע המובילים בתחום חדלות פירעון, פשיטת רגל, הבראה והסדרי חובות בישראל, אומר לאתר חדשות חיפה והקריות כי חוק חדלות פירעון החדש אמנם הביא עימו בשורה אמיתית לחייבים ולעסקים שנמצאים במשבר כלכלי אך לא ביטל את ההגנה המשפטית על ביתם: "על המערכת לעשות התאמה חקיתתית לטובת אנשים אלה או שמשפחות רבות עלולות לאבד את ביתם"
"בעקבות השבתת המשק הישראלי בחודשי מרץ ואפריל 2020, כבר לפני מספר חודשים צפו במשרד המרפטים כי תהיה עליה של מאות אחוזים בפתיחת תיקי חדלות פירעון (פשיטת רגל) בישראל. בעקבות הסגר השני, נראה שאחוזים אלה רק יעלו", אומר עו"ד עופר פרץ לאתר חדשות חיפה והקריות.
הדבר היחיד שרבבות משפחות שהגיעו למצב של חדלות פירעון רואות בתמונה הקודרת היא חוק חדלות פירעון החדש שנכנס לתוקפו אשתקד. "מדובר בחוק שיצר הליך פשיטת רגל יעיל, וודאי ומהיר ששם את ערך שיקום החייב כמטרת העל", מסביר עו"ד פרץ, "כך שבתוך שנה החייבים מגיעים לדיון בבית המשפט ומקבלים תוכנית לשיקום כלכלי והפטר מהחובות".
באתר "דה מרקר" דווח כי החוק החדש שם דגש על הליכי הסדר כאלטרנטיבה להליך פשיטת רגל שאנו מכירים ומאפשר מגוון של הליכי הסדר בכל נקודת זמן בהליך ללא תנאי מינימום כפי שהיה קבוע בחוק הישן, בכך החוק מאפשר לסיים הסתבכות כלכלית בתוך פרק זמן מהיר יחסית.
לדברי עו"ד פרץ: "אני מזהה כי הליך הסדר (לפי חלק י' לחוק ) בחסות בית משפט ללא פשיטת רגל הופך להיות הליך אטרקטיבי, יותר ויותר חייבים מעדיפים לפנות להליך זה שכן אם בחוק הישן היה צריך להציע לנושים מינימום 30% מהחובות, הרי שבחוק החדש אין דרישת מינימום. המשמעות היא שניתנת לחייבים אלטרנטיבה מצוינת להגיע להסדר תשלומים בו יוכלו לעמוד ובכך להימנע מהליך פשיטת רגל, הרי שמדובר בהזדמנות מצוינת לכל אלו שיש להם אפשרות לגייס סכום מסוים וכך לצאת מהחובות מהר יותר."
באתר "דה מרקר" שאלו את עו"ד פרץ, אם הכל טוב מדוע שומעים אותך לאחרונה לא מעט בכלי התקשורת קורא לשינוי חקיקה בנושא, מה הבעיה בעצם?
"החוק החדש מאפשר אמנם הליך פשיטת רגל נוח, יעיל ומהיר אך יחד עם זאת החוק ביטל את ההגנה על דירת המגורים של החייב ובמקומה קבע את הגנת "הדיור החלוף" שתותיר לחייב סכום שווה ערך לשכ"ד למשך 4 שנים עם אפשרות להאריך את התקופה בשיקול דעת לבימ"ש עד להגנה מלאה לכל החיים בקריטריונים מסוימים. כלומר ההגנה בחוק הוחלפה להגנה בשיקול דעת בימ"ש ולכן יש חשיבות מכרעת בבחירת עורך דין מייצג הבקיא בתחום, זוהי שעתם של עורכי הדין להיאבק על היקף ההגנה.
אם כתוצאה ממשבר הקורונה אכן יתרחש גל צונמי של פשיטות רגל כפי שמתריעים במשרד המשפטים, עשוי להיות מצב שרבבות של משפחות יאבדו את ביתן ויזרקו לרחוב", הוא אומר בדאגה.
עוד שאלו את עו"ד פרץ באתר "דה מרקר", איך אפשר לפתור את הבעיה הקריטית הזו?
"על ידי חקיקה נפרדת בדומה לחוק ההסדרים למגזר החקלאי המכונה 'חוק גל', שנחקק על רקע המשבר של שנות ה 80, הבנקים אז עמדו מפני חשש ממשי לקריסה והמשק היה במיתון ואינפלציה גבוהה, אחד המגזרים שהכי נפגע מהמשבר היה המגזר החקלאי, הממשלה אז קיבלה החלטה ערכית להגן על החקלאים ויצרה עבורם מנגנון נפרד עוקף בית משפט והוצאה לפועל של הסדרי מעטפת ומחיקת חובות בהיקף של 25 מיליארד ₪, הדבר החשוב שקבע החוק שלא ניתן לממש את המשקים ובתי המגורים ולא משנה מה גובה החוב, כך גם היום – יש לקבוע קריטריונים לפיהם דירת המגורים תזכה להגנה.
"לטעמי ניתן להגן על הבתים בעזרת מהלך דומה לחוק ההסדרים. על חוק גל הייתה ביקורת רבה אך הוא הצליח בסופו של יום לעבור כיוון שהחוק קודם ע"י לובי פוליטי חוצה מפלגות, מכל גווני הקשת הפוליטית הבינו את החשיבות שבו. היום צריך לעשות אותו דבר. אומנם בקטסטרופה הכלכלית בה אנו נמצאים לא ריאלי יהיה למחוק את כל החובות אבל לחלוטין נדרש תיקון לחוק על מנת להגן לפחות על בית המגורים. מדינת ישראל לא תוכל להרשות לעצמה מצב שבו בעלי עסקים רבים צפויים לפשוט רגל ורבבות משפחות ייאבדו את ביתן וייזרקו לרחוב".
בראשית דרכו המקצועית עו"ד פרץ עסק בעיקר בייצוג נושים: תחילה ניהל מחלקת גבייה והוצל"פ בהיקף של עשרות אלפי תיקים, במשרד גדול, ובהמשך כעורך דין פשיטת רגל. על רקע המשבר הכלכלי בשנת 2008 הקים וניהל מחלקת חדלות פירעון תוך שהוא מייצג בעיקר נושים ובעלי תפקיד (מנהל מיוחד, נאמן, מפרק). בעשור האחרון מתמקד בעיקר בהגנה על חייבים ועסקים במשבר כך שהיכרותו הקרובה ויחסיו הטובים של עו"ד פרץ עם כל השחקנים בהליך, בעלי תפקיד ועורכי דין מייצגי בנקים וחברות אשראי, לצד הניסיון המקצועי העשיר מהווים יתרון משמעותי עבור לקוחותיו והוא זוכה להצלחה בתיקים מורכבים ובעלי חשיבות כלכלית.
עו"ד פרץ מרבה לפרסם מאמרים ומוזמן תדיר להתראיין ולפרשן בכלי התקשורת השונים, כמו בפרשת אליעזר פישמן, כך גם סביב מהפכת השקים של בנק ישראל ולאחרונה על רקע משבר הקורונה.
בשנת 2013 הקים את משרדו העצמאי הממוקם בחיפה ולפני כשנה פתח את הסניף בנתניה ללקוחותיו באזור המרכז ונחשב לאחד המובילים בתחום. "הניסיון לימד אותי שכל לקוח והסיפור המיוחד שלו, ושהסתבכות כלכלית אינה פשע אלא דבר שעלול לקרות לכל עסק ולכל אדם, כעת בימי הקורונה אנו עדים עד כמה הדבר נכון", הוא מסכם.