תוכן שיווקי
מי שמתקשה לרדת במשקל לא צריך לקרוא עוד מאמר בנוסח "תעשו מה שאני אומר ותרדו בקלות ובכיף". ברור שזה לא קל, אחרת לא הייתם קוראים את זה.
חדש: חדשות חיפה והקריות בטלגרם! וגם באינסטגרם, בפייסבוק, בטיקטוק, בטוויטר, בוואטסאפ, בתרדס וגם באפליקציה לאייפון ולאנדרואיד.
גורמים רבים משפיעים על ירידה אפקטיבית במשקל. אם תצליחו למצוא פתרונות יעילים לכל אחד מהסעיפים הבאים, רוב הסיכויים שהמשקל יתחיל לרדת.
אריאל לנס, מטפל מוסמך ברפואה סינית (Dip.Ac), עם 16 סיבות לכך שהמשקל שלכם לא יורד ומה עושים.
1. דחף למתוק
אם יש לכם דחף למתוק, יהיה לכם קשה לרדת במשקל. בכל פעם שתראו משהו מתוק תצטרכו לגייס את כל כוח הרצון והמוטיבציה שלכם כדי להתאפק. כוח רצון עובד כשמרגישים טוב, אבל במצבים קשים הכוח הזה נחלש. למרות זאת יש דרכים יעילות להפחית את הדחף למתוק תוך כמה ימים.
2. אוכל = אויב
הסעיף הזה יכול להיות מכשול רציני בדרך לירידה במשקל, בייחוד עבור אלו שחיים עם "דיאטה מתמדת" או מתמודדים עם הפרעות אכילה או בעיה בדימוי הגוף. אין כאן פתרונות קלים, אבל הכיוון הוא הכרה בחשיבות האוכל להזנה ולבריאות שלנו. אכילה מתאימה שתומכת בנו היא לא פרס או עונש, אלא צורך בסיסי.
3. תיאבון כמדד לבריאות
כשאין לנו תיאבון, קשה לאכול מזונות שתומכים בנו. כך נגיע לרעב קיצוני הכולל עייפות, מצבי רוח ודחף למתוק. לעומת זאת רעב בלתי נשלט יביא עלייה במשקל ותסמינים בגוף, בעיקר בעיכול.
תיאבון בריא מתבטא בתחושת רעב לפני הארוחה וסיפוק בסופה, כולל סקרנות לנסות מזונות וטעמים חדשים. כאשר התיאבון בריא נוכל לזהות מה טעים לנו ומה לא, ואף לדעת מה בריא לנו.
4. כאב ואי נוחות בעיכול
סובלים מכאבי בטן, צרבות, בחילות או נפיחות וגזים אחרי האוכל? יהיה לכם קשה לרדת במשקל. מערכת עיכול שאינה מתפקדת כהלכה – מפריעה לעיכול ולספיגה, ומבלבלת את תחושת הרעב.
אם אתם סובלים מכאבי בטן ונפיחות אחרי האוכל, ואינכם יודעים איזה מזון גורם לכאב – מה תאכלו? כל עוד המעי מציק ואתם לא יודעים מה גורם לתסמינים, המזון ימשיך להיות מקור לכאב ויהיה לכם קשה לרדת במשקל.
5. יציאות תקינות
עצירות ו/או שלשולים עלולים להפריע לירידה במשקל. העצירות מפריעה לתנועה במעיים ומשאירה בהם פסולת, והשלשולים עלולים להפריע לספיגת המזון, ולגרום לעייפות ולהתגברות הדחף למתוק. ברוב המקרים תפריט מתאים יטפל במצב, ללא צורך בסבל או תרופות.
6. חוסר אנרגיה
אי אפשר לרדת במשקל לאורך זמן, אם מרגישים כמו סמרטוטים. פגשתי (בעיקר) נשים שניסו דיאטות כסאח של מרק כרוב, אבטיח, ירקות ופירות, טבעונות (ללא הדרכה מתאימה) ועוד. רובן הצליחו לרדת במשקל לזמן קצר, אבל היו גמורות מעייפות וסבלו מבעיות בעיכול ובמצב הנפשי.
תפריט מתאים חייב להיות כזה שייתן לכם כוח, ויעזור לכם להתמודד עם החיים. אם אתם מרגישים מותשים, משהו פה לא מדויק.
7. רעב תמידי
כאשר אנו רעבים כל הזמן, הגוף נמצא במתח והמשקל נתקע. תפריט נכון מייצר שובע וסיפוק, בלי תחושת רעב. כך לא תרגישו "קדושים מעונים" שצריכים לסבול כדי להרוויח את הירידה במשקל. אתם לא "חוסכים" מעצמכם דבר, אלא אוכלים אוכל טעים שמתאים בדיוק לכם.
8. אוכל "בריא" אבל לא טעים
לא אוהבים כוסברה או קייל? אין סיבה לאכול משהו "בריא" שלא טעים לכם. אם אנו אוכלים מזון לא טעים, התפריט יישאר "זמני" ולא יוכל להפוך לאורח חיים. התפריט חייב להתייחס לטעמים ולהעדפות שלכם (בדגש על מזון אמיתי שאתם יכולים להכין בעצמכם).
9. תפריט מ-ש-ע-מ-ם
יש אנשים שמעדיפים לאכול אותם דברים כל הזמן, והם גם מצליחים בכך וגם יורדים במשקל. אחרים זקוקים לגיוון, רק לא להרגיש שהם אוכלים את אותה ארוחה שוב ושוב.
תפריט ירידה במשקל שהופך להיות שבלוני ומשעמם, גורם לרבים להרים ידיים. האם התפריט מעודד אתכם לנסות דברים חדשים? האם הוא מייצר סקרנות והנאה מחודשת, מאוכל שגורם לכם להרגיש טוב?
10. הימנעות מהכנת אוכל "אמיתי"
האם אתם נאבקים בהכנת האוכל ומחפשים דרך לא להתעסק בו? רבים קונים אבקות או שייק פירות בתור ארוחה, ויטמינים ומינרלים, תוספים, חטיפים דיאטטיים ועוד. הפתרון האמיתי הוא למצוא דרך לאכול טוב, על ידי ארגון מחדש של סדר היום (או סדר העדיפויות). אם אין לכם מספיק זמן להכין או לקנות אוכל שמתאים לכם, יש כאן בעיה.
11. כאב כרוני
האם אתם סובלים מכאבים ודלקות, הפרעות שינה או מיגרנות? כשסובלים מכאב כרוני ללא פתרון באופק, הירידה במשקל הופכת להיות קשה יותר. לפעמים האוכל הופך להיות פיצוי לכאב.
ברוב המקרים תפריט מתאים יכול לשפר מאוד את המצב, בין אם מדובר במיגרנות, כאבי מפרקים או אסטמה. שווה לחשוב על דרך לשלב את הטיפול בכאב יחד עם הירידה במשקל.
12. דיכאון או חרדה
דיכאון בשילוב עייפות קשה, או חרדה המפריעה לתפקוד, מקשים מאוד על ירידה במשקל. המצב הרגשי יכול להיות הגורם או התוצאה לחוסר הירידה במשקל.
האם אתם יודעים אילו מזונות ישפרו את מצבכם הרגשי? אילו מזונות "מפילים" אתכם? האם אתם נוטלים תרופות להקל על המצב הרגשי? האם הן משפיעות על התיאבון או על רמת האנרגיה? כדאי להתייחס לכך אם דיכאון וחרדה הם חלק מחייכם.
13. המחזור החודשי
כל חודש אותו דבר: לפני המחזור, במהלכו ואחריו חלק מהנשים סובלות מקשת של תסמינים באים והולכים. הרוב מתאוששות אחרי כמה ימים וחוזרות לאכול לפי התפריט, אבל אז המעגל חוזר שוב.
ככה אי אפשר לרדת במשקל, אבל בהחלט אפשר להשתגע. תפריט ופעילות גופנית מתאימים יכולים לסייע בכל שלב של המחזור – מהפחתת הדחף למתוק ועד העצבנות והכאבים.
14. בעיות הורמונליות
לרוב קשה לרדת במשקל אם יש חוסר איזון הורמונלי ברקע. זה יכול להיות תפקוד נמוך של בלוטת התריס (עייפות וחולשה), לבלב (בעיות סוכר) או הורמוני המין (מחזור לא סדיר או כואב, שחלות פוליציסטיות).
כדי לשמור על תפריט יציב וירידה במשקל, חשוב לאזן את המצב ההורמונלי. תפריט מתאים יכול לסייע בכך, לצד דיקור סיני וצמחי מרפא.
15. שימוש שגוי בתוספי מזון
פגשתי רבים שנוטלים תוספי מזון וצמחי מרפא, לאחר שקראו או שמעו שהם מסייעים לירידה במשקל. האופנה מתחלפת כל שנה, והגישה הרווחת של "לא יזיק" – גורמת לנזק רב.
תוספי מזון וצמחי מרפא הם תרופות לכל דבר – כאשר הם מתאימים הם יעזרו, וכאשר אינם מתאימים הם יזיקו. עליכם תמיד להתייעץ עם מטפל שמכיר אתכם ואת מצבכם הרפואי, ומבין את ההשפעה של התרופות הטבעיות.
16. התעלמות מסדר היום
כמה פעמים אמרתם לעצמכם שהחל מעכשיו תשמרו על התפריט היפה שתלוי על המקרר. אבל אז המציאות טופחת על פניכם יחד עם הקורונה, העבודה, הילדים, בני/בנות הזוג ועוד – והתפריט שלכם לא דומה לזה שאמור להיות.
אין דרך לעקוף את זה: התפריט חייב להתאים לסדר היום שלכם. כל עוד התפריט לא יהיה מחובר לחייכם האמיתיים, הוא פשוט לא יעבוד.