פעוט בן חמישה חודשים ופעוט בן שמונה חודשים הגיעו לרמב"ם, לאחר שבלעו גרעין ואגוז
קטניות לקטנטנים? לא מומלץ! בזה אחר זה, שני מקרים של שאיפת קטניות בפעוטות בני כמה חודשים, הגיעו למיון רמב"ם בשבוע שחלף. במקרה הראשון הגיע לרמב"ם פעוט בן חמישה חודשים, לאחר שבלע גרעין. כמה ימים לאחר מכן, הובא למיון ביה"ח פעוט אחר, בן שמונה חודשים שבלע אגוז
בתחילת השבוע שעבר הועבר פעוט בן חמישה חודשים מבית חולים באזור הצפון, עם אבחנה לא שגרתית. הפעוט, כך עלה מהבדיקות שבוצעו, שאף גרעין וזה התמקם בסמפון השמאלי שלו (אחד משני צינורות דרכם חודר האוויר מקנה הנשימה אל הריאות).
הבירור שנעשה באמצעות הליך הנקרא ברונכוסקופיה (החדרת מצלמה זעירה דרך צינור אל האזור), בוצע בעזרת כלים זעירים, אך על מנת להוציא את הגרעין יש צורך בכלים זעירים עוד יותר, ובמיומנות שתאפשר להתמודד עם האתגרים הכרוכים בהוצאת גוף זר מילד כל כך קטן. בהיעדר אלו בבית החולים אליו הובא הפעוט, הוא הועבר למרכז הרפואי רמב"ם.
"התינוק הגיע אלינו לאחר ארבעה ימי אשפוז", אומר דר' אריה גורדין, מרכז תחום אא"ג (אף-אוזן-גרון) בילדים בקריה הרפואית רמב"ם, "במהלכם הוא סבל מחום ושיעול טורדני, אבל אף אחד לא העלה על הדעת שילד כל כך קטן בלע גרעין. אני מעולם לא נתקלתי בחולה כל כך צעיר עם בעיה כזו".
עם הגעתו לרמב"ם, ניגשו הרופאים לפעולת הוצאת הגרעין. מדובר בפעולה די שגרתית, אך בשל גילו הצעיר וגודלו הזעיר של המטופל, היה זה מבצע מורכב. דרך ברונכסקופ שקוטרו 4 מ"מ, הכניסו הרופאים טלסקופ ומלקחיים זעירים, במטרה להגיע אל הגרעין ולשלוף אותו החוצה. ההליך נמשך כעשרים דקות, כשהפעוט נמצא תחת השפעת הרדמה כללית.
"ככל שהילד קטן יותר, קוטר הציוד קטן יותר, ועקב כךהקושי בטיפול הולך וגדל", מסביר דר' גורדין שטיפל בפעוט, "עיקר המיומנות היא להיכנס דרך קנה הנשימה של תינוק קטן, כשאנחנו צריכים באותה הפעולה לבדוק את מיקום הגרעין, לשלוף אותו בעזרת מלקחיים אופטיות ולאפשר לו לנשום תוך כדי הפעולה". הכל מתבצע דרך צינור חלול קטן אחד
מספר ימים לאחר המקרה הזה, הופתעו רופאי רמב"ם לגלות מקרה נוסף, הפעם תינוק בן שמונה חודשים שבלע אגוז, יחד עם פרוסת העוגה שאכל. גם במקרה הזה התמקם האגוז בסמפון של הפעוט (הימני) ורופאי רמב"ם הצליחו לשלוף אותו בעזרת הכלים הזעירים שעומדים לרשותם.
"מצבם של שני העוללים טוב והם שוחררו לביתם", מדווח דר' גורדין ומוסיף, "זה די נדיר לראות שאיפת גוף זר מתחת לגיל שנה וחצי. בשני המקרים היה מזל גדול. זה יכול היה להיגמר במוות. ילדים כל כך קטנים לא אמורים להיחשף למזונות קשים, ויש לשים לב לתזונה המתאימה לילדים בגילאים הללו, כאשר אגוזים וגרעינים הם מחוץ לחשבון. ההורים נדרשים למודעות וזהירות רבה בכל הקשור למה שהילדים מכניסים לפיהם".
ילד בן חמש עבר טיפול שיניים ופיתח זיהום נרחב, כתוצאה מחיידק טורף
במקרה אחר שאירע בסופ"ש האחרון, הגיע ילד בן חמש למיון רמב"ם כשהוא סובל מזיהום עמוק בצוואר. מדובר בילד שעבר טיפול שיניים בבית חולים אחר, תחת הרדמה כללית ולאחר יומיים פיתח זיהום שהתפשט במהירות מחלל הלוע ועד לצוואר. מקור הזיהום בחיידק טורף (סטרפטוקוקוס) שתקף את הילד. "הפעוט הגיע עם נפיחות בצוואר, קושי בבליעה ובפתיחת הלוע", משחזר דר' גורדין שטיפל בילד, "הבדיקות שבצענו הראו תהליך נרחב של זיהום שהתפתח במהירות די מפתיעה, והיה צורך לבלום אותו לפני שיסכן את הילד".
בחדר הניתוח ברמב"ם, ביצעו הרופאים בילד תהליך של ניקוז, דרך הפה ודרך הצוואר, בו זמנית. מטרת הניקוז הייתה ניקוי אזור הזיהום ממוגלה ושלילת התפתחות של נמק ברקמות האזור שהיה מודלק. בתום התהליך, חל שיפור משמעותי במצבו של הילד: הנפיחות ירדה, הוא מצליח לפתוח את פיו ולאכול והוא מיועד להשתחרר לביתו מחר.
"אצל חלק מהאנשים התגובה של החיידק היא אלימה, ולכן חשוב מאוד לעקוב אחר מצבם של הילדים, גם לאחר פרוצדורות רפואיות כגון טיפולי שיניים", אומר דר' גורדין, "במקרה של תופעות לוואי לאחר הטיפול, מומלץ לגשת לרופא ולטפל בסימפטומים. לעיתים זה יכול להיות מה שימנע נזק בלתי הפיך".