עיריית חיפה מקדמת מדיניות חדשה שיכול לשנות את פני העיר ולספק מענה לדרישות הדיור המודרניות. במסגרת המדיניות, תחולק העיר לאזורים שבהם יידרשו יזמים בתוכניות בנייה חדשות להקצות אחוז מוגדר של דירות קטנות בגודל שבין 30 ל-55 מ"ר כולל ממ"ד, תחת הקטגוריה של "דיור מכליל". מטרת המדיניות היא להגדיל את היצע הדירות המתאימות לזוגות צעירים, סטודנטים ואוכלוסיות נוספות המחפשות מגורים קומפקטיים ונגישים.
המדיניות המוצעת תגדיר אזורים ייעודיים כמו ציר רכס הכרמל, שכונת בת-גלים, העיר התחתית ונווה שאנן, שבהם ייושם דגש על בניית דירות קטנות. באזורים אחרים, כמו שכונות היוקרה, היקף הדירות הקטנות יוגבל כדי לשמר את אופיין הייחודי. מדובר במהלך אסטרטגי שמתכתב עם תוכניות התחדשות עירונית המשלבות בין צרכי אוכלוסיות שונות לבין פיתוח עירוני בר-קיימא.
כחלק משקיפות התהליך ושיתוף הציבור, העירייה תקיים ביום רביעי, 18 בדצמבר, מפגש מקוון להצגת המדיניות המוצעת. המפגש ייערך בזום בין השעות 16:30-18:00, בהובלת סגנית ראש העיר ויו"ר ועדת המשנה לתכנון ובנייה, שרית גולן שטיינברג. הצוות המקצועי ממינהל ההנדסה יפרט את עקרונות המדיניות, יענה על שאלות המשתתפים, ויאפשר שיח פתוח לשילוב התייחסויות מהציבור.
המדיניות מתמודדת עם אתגרים המאפיינים ערים גדולות בישראל ובעולם, כמו עלייה בביקוש לדיור עבור אוכלוסיות מגוונות, לצד שמירה על מרחבים ציבוריים איכותיים ותשתיות נגישות. יישום מוצלח של מדיניות זו עשוי להפוך את חיפה לחלוצה בתחום התכנון העירוני בישראל, המשלב פתרונות חדשניים לצד צרכים מקומיים.
במקביל, המדיניות צפויה להשפיע על מחירי הדיור בעיר. דירות קטנות, באופן כללי, נחשבות לנגישות יותר מבחינה כלכלית, ולכן עשויות לספק מענה לצעירים ולאוכלוסיות מוחלשות. עם זאת, אם לא ינוהל כראוי, עשוי להיווצר מצב שבו מחירי השוק יקפצו בעקבות הביקוש הגבוה.
כמובן, קיימים אתגרים רבים ביישום המדיניות. שילוב דירות קטנות באזורים קיימים דורש איזון עדין בין שמירה על אופי שכונות ותיקות לבין יצירת מרחב מגורים תוסס ונגיש. תוספת הדירות תחייב גם פיתוח ושדרוג תשתיות – תחבורה ציבורית, מוסדות חינוך וקהילה, וכן תשתיות ביוב ומים. גם ההתנגדות הפוטנציאלית מצד תושבים קיימים מהווה מכשול שצריך להיערך אליו מראש.
מעבר להיבט המקומי, חיפה עשויה לשמש דוגמה לערים אחרות בישראל. ערים כמו תל אביב, ירושלים ובאר שבע מתמודדות עם בעיות דומות בשוק הדיור, ויכולות ללמוד מהניסיון של חיפה כדי לשלב פתרונות דיור ברי-השגה בשטחן.