ביטוח חובה, כשמו כן הוא – הוא חובה, ולמעשה בנוסף אליו, ישנם גם אלו של מקיף וצד ג'. מהן ההשלכות של נהיגה ללא אחד מהם? כואבות למדי, בפרט בכיס. הנה כל מה שכדאי לכם לדעת על נהיגה ללא ביטוח רכב בתוקף
זאב נחמנזון, תוכן שיווקי
נכון, רכב זו הוצאה לא קלה עבור רוב אזרחי ישראל. מס הקנייה עליו עומד על כ-90%, מחירי הדלק בארץ גבוהים במיוחד כמוהם גם עלויות התחזוקה, הטיפולים והרישוי השוטפות וכמובן, גם אלו של הביטוחים מורגשות היטב בארנקינו. יחד עם זאת, מאחורי כל הוצאה שכזו עומד עיקרון חשוב שבסופו של דבר אמור לשרת אותנו ולהגן עלינו. ביטוח חובה, למשל, הוא גם זכות שכן פוליסה זו מכסה נזקי גוף שעלולים להיגרם לכם ולאחרים עקב תאונה שבה הייתם מעורבים, לאפשר לכם לקבל טיפול רפואי ושיקומי וכן פיצוי במקרה של פגיעה מתמשכת, נכות וחלילה גם מוות – בין אם אתם האשמים או לא בתאונה.
כיום לפי החוק היבש מחוייב כל רכב באחזקת פוליסת ביטוח חובה בתוקף ואם נהג נתפס ללא ביטוח שכזה – הוא צפוי לשלם קנס כספי גבוה למדי של כמה אלפי שקלים. במקרים שבהם העבירה חוזרת על עצמה והוא נתפס שוב – העניין עלול להסתיים בשלילת רישיון ובמקרי קצה אף במאסר. אם נניח רגע את החוק בצד, אי החזקה בביטוח רכב מסכנת חיי אדם בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים ומכאן שבשום מקרה, אל תתפשרו על רכישת ביטוח רכב מתאים ובתוקף, שיגן עליכם ברגע האמת ויחסוך לכם לא מעט כסף. מהן ההשלכות והמשמעויות הנוספות של אי החזקה בביטוח שכזה? הנה כמה מהן.
על קרנית שמעתם?
סביר להניח שעל "קרנית" לא שמעתם ואנו בהחלט מקווים שלא תיתקלו בה, משום צד. הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים היא מעין מפלט אחרון: ארגון המפצה נפגעי תאונות דרכים במקרה שלנהג הפוגע לא הייתה פוליסה בתוקף. קרן זו מגיעה אמנם בפיקוח המדינה אך אינה עמותה פילנתרופית. המשמעות היא שאם אתם נהגתם ברכב שאין עליו ביטוח חובה ונפגעתם, ככל הנראה לא ישולמו לכם כספי פיצוי ושיפוי כלל. במידה ופגעתם באדם אחר, קרנית תפצה אותו אך היא רשאית לתבוע אתכם על סכום הפיצוי וככל הנראה, היא גם תעשה זאת. למען הסדר הטוב – טיפולים שיקומיים, פיצויים וכיסוי עלויות אשפוז יכולים להגיע בקלות למאות אלפי שקלים ואף לנסוק למספרים בני שבע ספרות, סכום הגבוה בעשרות מונים מזה הדרוש לביטוח ואחזקת רכב שוטפת. זאת עוד מבלי להתייחס כלל למחיר הנפשי ולחוסר האונים שתרגישו אם תהיו מעורבים בתאונה שאין לה כיסוי ביטוחי.
הרכב שלכם, הרכב שלא
נוסף על ביטוח החובה, כדאי שיהיה ברשותכם גם ביטוח מקיף שיכסה במקרה הצורך נזקי רכוש שייגרמו לרכבכם וכן לרכבים (או מבנים) לאחר שייפגעו על ידכם, במידה ואכן תימצאו אשמים. הביטוח המקיף מכסה גם מקרים של גניבת רכב או אובדן גמור במקרה של תאונה המסבה לרכב נזק שעלות תיקונו גבוהה מדי ואינה משתלמת (מעל 60% משווי הרכב על פי מחירון). כיסוי אובדן מוחלט תקף גם במקרי אסון טבע דוגמת שיטפונות, רעידות אדמה, שריפות ועוד. אם רכבכם ישן או אינו "מבוקש" בקרב גנבי רכב, ובנוסף אתם סומכים על עצמכם כנהגים מקצועיים שאינם מועדים לפורענות ולתאונות מטופשות, יתכן והפיתרון עבורכם הוא ביטוח צד ג', המכסה רק את רכושו של מי שנפגע מכם והמשמעות לכך היא שכל תיקון של נזק שייגרם לרכבכם יצא מכיסכם.
חור בכיס
נהיגה ללא ביטוח רכב בתוקף עשויה לעלות לכם לא מעט, בלשון המעטה. מחירו הממוצע של רכב בישראל הנושק למאה אלף, תיקונים, חלפים, כיסוי ירידת ערך ואפילו פיצוי הנהג הנפגע על ימי עבודה בעקבות השבתה של כלי הרכב שלו הם פגיעה כלכלית קשה שיכולה להשפיע לרעה על אורח החיים שלכם למשך שנים ארוכות. מעבר לעלויות הכספיות מדובר בתביעות ובתהליכים בירוקרטיים שעלולים להימשך שנים ארוכות, להדיר שינה מעיניכם ולהציף לכם את סדר היום בפגישות ודיונים מסואבים שלא יסתיימו במהירות. בכל מקרה, ההמלצה הגורפת היא לרכוש גם ביטוח חובה וגם ביטוח משלים וזאת כדי להסיר מליבכם כל דאגה או הוצאה כלכלית גבוהה ולא צפויה, שעלולה להיווצר בשעת אמת.
סעו בזהירות ועם ביטוח רכב בתוקף!