השינוי המחשמל, תרתי משמע, ששוק הרכב בישראל עבר ועודנו עובר בשנים האחרונות מורגש וגדל, עם עלייתם של עוד ועוד דגמי רכב חשמליים נחשקים על הכביש כמדי חודש. מה אתם באמת יודעים עליהם ועל טעינתם בפרט? כל התשובות בכתבה הבאה
זאב נחמנזון
אם אתם עובדים בבניין משרדים או במרחב עבודה פתוח, סביר מאוד להניח שלפחות פעם אחת ביום אתם שומעים את השאלה "למישהו יש מטען לטלפון?" חיינו כה תלויים במוצרים מונעי חשמל שלעיתים נדמה שלחיות בלעדיהם אינו דבר אפשרי או נתפס ולא ברור איך עשו זאת לפנינו בעבר.
אז החשמל מלווה אותנו כמעט 150 שנה ולצד כל טכנולוגיה מתפתחת, נעשית עבודה אין סופית סביב האנרגיה היעילה להפליא במטרה לייעלה אף יותר באמצעות ניצול חסכוני יותר שלה, ניודה למרחקים, שיפור מהירות טעינה וכמובן, מקסום הבטיחות שבשימוש בה.
אחד מהתחומים החשובים ובעלי הבשורה – ככל שמדובר באנרגיה חשמלית, הוא תחום הרכב, ובמשחק זה כולם מעוניינים להשתתף. אמנם רכבים חשמליים אינם דבר חדש אך אין מדובר במקרה זה ברכבות חשמליות הכפופות לכבלים ונוסעות רק בנתיבים המחוברים לתשתית או לחלופין ברכבים ההיברידיים המשלבים גם מנוע שריפת דלק. אלו גם מהווים פיתרון חדשני ויעיל אנרגטית אך עדיין מצויים בשלב אבולוציוני לפני רכב חשמלי, הפועל בהנעה חשמלית מוחלטת – דבר שניתן להביט עליו בהשתאות רק בשלוש השנים האחרונות, ולא בכדי. ומה בנוגע לאופן טעינתו של רכב זה? על כך נדון בשורות הבאות.
תרימו את השאלטר
המסע להצלחת הרכב החשמלי (הידוע גם בכינוי Plug In – פלאג אין) ידע גם הוא ירידות ועליות. בישראל התנהל פרוייקט נוצץ ועתיר תקציבים ויחסי ציבור בשם Better Place אשר ירד לטמיון ממגוון סיבות. במקביל, החל המיליארדר והיזם אילון מאסק בפיתוח מותג רכב חשמלי משלו בשם טסלה, שמהווה מעין מהפכה טכנולוגית, הן במישור ההנעה החשמלית והן בנהיגה האוטונומית ללא יד אדם. טסלה אמנם עדיין לא כבשה אזורים גיאוגרפיים מרשימים בעולם אך נראה כי היא בדרך לשם והבשורה שלה, העירה עוד ועוד יצרני רכב לפתח דגמים חשמליים אשר חלקם כבר כאן בישראל וחלקם, צפויים להגיע בהמשך השנה הנוכחית. כיום כל מותג רכב מתהדר בלפחות דגם חשמלי אחד והתעשייה כולה מושקעת בפיתוח הנעה חשמלית והגירה לשימוש מוחלט באנרגיה זו. על פי תחזיות רבות, בשנת 2050 כ-98% מהרכבים בעולם יהיו חשמליים לחלוטין. במבט לעתיד זה נראה הגיוני ומתבקש, אך כיום לא כל אחד יכול ליהנות מרכב חשמלי.
הטענתי בבית
השיפורים והפיתוחים העיקריים שנראה ברכבים החשמליים נוגעים בעיקר בסוללה. ייעול מתמיד של תצרוכת אנרגטית וסוללה שמחזיקה כמה שיותר זמן אחראיות למרחק נסיעה גבוה יותר, גודל הסוללה קשור לעיצוב הרכב וגודל תא המטען שלו, ועמידה בתקנים מחמירים נוגעת לבטיחות הרכב. מעל כל אלו ניצבת עובדה מוגמרת אחת – כל רכב חשמלי מחוייב בטעינה, וכאן מגיע האתגר שנופל בין היתר על כתפיו של הצרכן.
כדי להפיק את המקסימום מיכולות הרכב החשמלי תצטרכו עמדת טעינה ביתית. אם מדובר בבית פרטי העניין פשוט יותר, אך אם כמו רוב אזרחי ישראל אתם גרים בבניין מגורים, ההליך מורכב יותר מאחר ונדרשת הן הסכמה של הדיירים והן התקנה של עמדת טעינה בחנייה ייעודית לבעל הרכב עם גישה למערכת החשמל שלו. עמדות טעינה נוספות ניתן למצוא בחניונים של מרכזים מסחריים ותחנות דלק, אך לא ניתן להסתמך עליהן מפני שמספרן עדיין מצומצם כרגע ובנוסף, אינכם מעוניינים לבלות למעלה משעה בתחנת דלק רק כדי להמתין שתהיה לכם מספיק אנרגיה להמשיך בדרככם.
המומחים טוענים
אז כמה עולה לנו ליהנות מחוויית נהיגה שקטה, חדשנית ומרגשת, וכמה זמן דרוש לטעינה?
מבלי להיכנס לעניין עלות הרכב, המשתנה בין עשרות דגמים, גלים וייעודים, חישוב גס מראה כי עלות הנסיעה לקילומטר ברכב משפחתי חשמלי עומדת בערך על 9 אג', לעומת כמחצית השקל ברכב מונע בנזין. הפער בין חשמל לבנזין ברכבים מסחריים נמצא בין 13 ל-60 אג' לקילומטר – פער משמעותי ולמי שמתנייע הרבה ברכב – מדובר בחיסכון אדיר.
ככל שמדובר בטעינה, קיימות בארץ שתי עמדות טעינה עיקריות. הראשונה בזרם 16 אמפר, דורשת כ-14 שעות לטעינה מלאה של סוללת 40-50 קוט"ש מרוקנת. העמדה השנייה בזרם 32 אמפר וכשם שמדובר בזרם בעוצמה כפולה, נדרש חצי מהזמן לטעינת אותה הסוללה, קרי באיזור ה-7 שעות. נוסף על אלו, קיימות עמדות טעינה מהירות דוגמת עמדת DC שהטעינה בה יכולה להסתיים תוך שעה וחצי לסוללה מרוקנת לחלוטין. הבעיה עם עמדות טעינה אלו הוא מחירן הגבוה, גודלן והתשתית המורכבת הדרושה להקמתן ולכן, אין בהן עדיין שימוש רב.
בנוסף לאלו ישנם דגמים חשמליים המאפשרים טעינה באמצעות כבל חשמלי ייעודי המתחבר לשקע חשמל ביתי וסטנדרטי. קחו בחשבון שמשך הטעינה לרכב חשמלי משפחתי בחיבור שכזה צפוי לעמוד על כיממה שלמה וכי לא ניתן לחבר באופן חובבני עם כבל מאריך המשתלשל מחלון חדר הרחצה ויורד שלוש קומות לחניון. אם זה היה מתאפשר – כנראה שכבר היינו רואים תופעות כאלו ברחבי הארץ.
אם כן, עידן הרכבים החשמליים כבר לגמרי חי ובועט. ודאו שאינכם נותרים מאחור ובחרו באחד שיחסוך להם לא מעט עלויות שוטפות ובפרט, יעניק לכם חווית נסיעה ייחודית, נוחה, פחות מזהמת וחדשנית.
נסיעה טובה!