מהו חלבון הקולגן, למה הוא אחראי בגופינו, מה קורה כשאין לנו מספיק ממנו וכיצד ניתן לקבלו בדרכים פשוטות? בכתבה הבאה
שולי הלוי
גוף האדם הוא מכונה משוכללת ומרובת חלקים, איברים, כלי דם, עצמות וחלבונים, וכשבעים אחוז ממנו הם למעשה מים. למעט התוספתן, שבמקרה הצורך ניתן גם לוותר עליו, לכל חלק בו יש תפקיד בבריאותינו וביכולתינו להתנהל בחיים. אחד מאותם החלקים הללו הוא חלבון הקולגן – חלקיק קטן בעל חשיבות רבה, המהווה 80 אחוז מהמשקל היבש של עורנו וידוע כאחראי הרשמי למראה עור צעיר. בעוד שחשיבותו האסתטית אינה נופלת מזו שמאחורי הקלעים, שילוב מזונות העשירים בו בתפריט דוגמת אבוקדו, זרעי צ׳יה ודלעת, פירות יער והדר, עגבניות, עלים ירוקים וביצים, נכון גם עבור מי שנמצא בשנות העשרים הצעירות. מי שזקוק לחיזוק נוסף או לחלופין סובל ממחסור מובהק, יוכל להיעזר גם בתוספי תזונה ייעודיים כמו נטילת כמוסות מתאימות או אבקת קולגן, שאותה תוכלו להוסיף בקלות ובנוחות למשקה האהוב עליכם. אז איך בעצם בא לידי ביטוי מחסור בקולגן?
8 סימנים שמעידים על מחסור בקולגן
1. העור מאבד מלאות טבעית: שקעים שנפערים מתחת לעיניים, שטיחות בלחיים ואובדן המלאות שאפיינה את השנים הצעירות יותר – כל אלו הם סימנים למחסור בחלבון הקולגן.
2. כאבי פרקים ותחושת ניוון כללית: כאבים בעצמות בשעת פעילות גופנית הם ממאפייני החיים בגיל השלישי, כשהמחסור הטבעי בקולגן מוביל למפרקים נפוחים וקושי בביצוע תנועות. בגילאים צעירים יותר, כאבי פרקים שכאלו יכולים להעיד על מחסור בקולגן אבל גם על מצבים חמורים יותר, ומומלץ להיבדק אצל רופא.
3. עור רפוי: חלבון הקולגן אחראי על מיצוק העור ומחסור בו עלול לגרום לעור לשקוע ולהיות רפוי.
4. ימי שיער רע: מחסור בקולגן משפיע גם על בריאות השיער והוא בא לידי ביטוי בדלדול ונשירה.
5. קמטים לא מאטים: אין דרך להימנע לנצח מהיווצרות קמטים וקמטוטים על עור הפנים שכן אלו בלתי נמנעים בסופו של דבר. עם זאת, למחסור בחלבון הקולגן יש השפעה מזרזת על היווצרותם והפיכתם לקבועים אך הבשורה החיובית היא שניתן לאזנו באמצעות צריכת מזונות העשירים בקולגן, וחיזוקם במקרה הצורך בתוסף תזונה ייעודי ושתיית נוזלים מרובה.
6. מערכת העיכול מאותתת על קלקול: ככל שאנו מתבגרים ומזדקנים, מערכת העיכול שלנו מתעייפת ממאמצים שבעבר היו קלים וקצב חילוף החומרים מואט אף הוא. בין תפקידי חלבון הקולגן הם לסייע בתהליך העיכול וכשהמערכת מתפקדת כהלכה, יורד הסיכון הבריאותי. אם במערכת העיכול עסקינן, קולגן חשוב גם לשמירה על דופן המעי מפני רעלים העלולים לגרום למספר מחלות לא נעימות דוגמת תסמונת המעי הדליף, תסמונת המעי הרגיז, קרוהן, קוליטיס ואחרות.
7. אוהבים דייסה? גם אם כן, יתכן ולא תרצו לבלות את חייכם באכילת מזונות רכים בלבד – והקולגן – ניחשתם נכונה, אחראי גם לבריאות השיניים. באיזה אופן? מתפקידו לסייע בחיזוק השיניים לחניכיים ולדאוג שאלו ישארו מחוברות יחדיו.
8. הכל בכלי הדם: גם כלי הדם שבגופנו מושפעים מנוכחות הקולגן והתסמינים המעידים על מחסורם מגיעים בצורות שונות. בעיות בכלי דם הנובעות ממחסור בקולגן יכולות לבוא לידי ביטוי בפריחות על גבי העור, ביובש בעיניים, בכאבים בחזה, בקשיי נשימה ובכאבי ראש תכופים.
אלו הם כמה מהסימנים המובהקים למחסור בקולגן אשר חלקם נובע מההאטה הטבעית בייצורו והאחר מתזונה לא מאוזנת ואי-שמירה על אורח חיים בריא. כדי לאפשר למכונה המשוכללת, הלוא היא גופנו, להמשיך לפעול כהלכה גם בעשורים הבאים של חיינו, עלינו לטפל בכל חלקיה באופן קבוע. הדבר נכון גם באופן ספציפי לחלבון המדובר, שכפי שצויין עוד קודם לכן זמין במגוון מזונות טעימים, בהם פירות הדר העשירים בוויטמין C, החיוני לייצור קולגן ולשמירה על איכותו, כמו גם בתוספים דוגמת אבקת קולגן למי שזקוק לחיזוק נוסף. שמירה על אורח חיים בריא פירושה כמובן גם שתיית מים מרובה, שתיית אלכוהול מועטה והימנעות מעישון, ביצוע פעילות גופנית וכמובן, שנת לילה טובה.