מאת מומחי אתר MIOK
בקע, הקרוי גם שבר או הֵרְנִיָה, נוצר כתוצאה מקרע של רקמות פנימיות המהוות מעטפת לאיברים פנימיים, עקב היחלשות הרקמות. ישנם סוגים שונים של בקעים, כשהשכיחים ביותר הם בקע מפשעתי ובקע ברקמות דופן הבטן.
הסיכון העיקרי בעקבות בקע הוא בכך שהאיבר הפנימי יפרוץ החוצה מבעד לרקמה, וייצא ממקומו הטבעי. הסימנים לכך הם הופעת בליטה כדורית על העור ותחושת כאב חזק ואי נוחות שיחוש החולה בעת הפעלת עומס חריג על מעטפת הרקמות, כמו בזמן פעילות מאומצת, הרמת משקל כבד ואפילו שיעול.
נסיבות מסוימות עשויות להיות מסכנות חיים ממש, כמו שעה שהמעי חודר דרך בקע שנוצר בדופן הבטן.
סוגי בקעים נפוצים
בקעים עשויים להופיע באיברי גוף שונים. אלה הם סוגי הבקעים השכיחים:
בקע טבורי
נוצר באזור הטבור כתוצאה מחולשה ברקמות דופן הבטן. עשוי להיגרם עקב חולשה מלידה, הזדקנות הגוף או כתוצאה ממאמץ ממושך וחריג.
הסיכון העיקרי בבקע מסוג זה הוא בחדירת איברים פנימיים דרך הבקע, והיות שבמיוחד באוכלוסיות מבוגרות הרקמות באזור אינן גדלות והבקע לא מתרפא מעצמו, נדרשת התערבות כירורגית – ניתוח דחוף לסגירת הבקע.
אם הבקע אינו גדול, הרקמות שפרצו מבעד לבקע מוחזרות לבטן והאזור נתפר. כאשר הבקע גדול מדי לתפירה מבצעים את הסגירה באמצעות רשת כירורגית מיוחדת העשויה מחומר שאינו נדחה על ידי הגוף. עם הזמן הרקמה הטבעית גדלה ומתפתחת מעל הרשת, ומכסה אותה.
עם קבוצות הסיכון להיווצרות בקע טבורי נמנים אנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי או מעצירות כרונית, וכן נשים שעברו כמה היריונות.
בקע מפשעתי
בקע זה נוצר כאשר רקמה רכה פורצת מבעד לקרע בדופן הבטן התחתונה, ושכיח יותר בגברים. הבקע יכול להיות מולד, כלומר חולשה מלידה בדופן הבטן עקב סגירה חלקית של הקרום העוטף את חלל הבטן בתקופת התפתחות העובר, או שהוא עשוי להתפתח במהלך החיים עקב היחלשות שרירי הבטן כתוצאה ממאמץ בעת פעילות גופנית, הזדקנות או במצבי שיעול כרוני.
ישנם שני תת-סוגים של בקע מפשעתי: בקע ישיר – כאשר השרירים נחלשים, רקמות החיבור של שרירי הבטן מתנוונות ובאזור זה פורץ חלק מהמעי; בקע עקיף – בקע מולד המאפיין בעיקר גברים, כאשר הכניסה לתעלה המפשעתית אינה נסגרת, והמעי או רקמות שומן חודרים לכיס האשכים.
עם תסמיניו של בקע מפשעתי נמנים: בליטה בעור, לחץ באזור המפשעה וכאבים.
הטיפול הוא בניתוח לפרוסקופי בהרדמה כללית. בניתוח מוכנס לאזור משטח דמוי רשת אשר עליו האזור החלש בשרירי דופן הבטן גדל ומתחזק.
בקע סרעפתי
בקע זה לסוגיו הוא השכיח ביותר במערכת העיכול העליונה:
"בקע גולש" – השרירים שיוצרים את פתח המעבר של הוושט דרך הסרעפת חלשים, ולכן הפתח לא סגור באופן מלא. עקב כך עשויים לעלות מיצי קיבה לוושט ולגרום לתחושת צריבה חזקה.
בקע פרא-ושטי – עקב פגם בפתח המעבר של הוושט דרך הסרעפת מתאפשר מעבר של קרום הצפק עם הקיבה אל החזה.
סוג נוסף הוא כאשר הקיבה ואיברים נוספים בבטן עוברים דרך הפתח שבין הבטן לבית החזה, לדוגמה חלקים מהמעי הגס. תיקון בקע סרעפתי מסוג זה מבוצע בניתוח לפרוסקופי בהרדמה כללית. במהלך הניתוח מוחזרים למקומם איברי הבטן שעברו לבית החזה. הפגם בסרעפת מתוקן בתפירה או על ידי רשת.
מדוע כדאי לבצע ניתוח בקע באופן פרטי
ביצוע הניתוח באופן פרטי מציע כמה יתרונות מהותיים. ראשית, משך זמן ההמתנה לניתוח ברפואה הפרטית קצר משמעותית לעומת ברפואה הציבורית, ומאפשר תיאום תור בהקדם.
רופא פרטי בדרך כלל מנתח בשיטה הלפרוסקופית (זעיר-פולשנית), במהלכה מבוצעים כשלושה חתכים קטנים בבטן, שדרכם מוחדרים כלי ניתוח זעירים ומצלמה. היתרונות של ביצוע הניתוח בשיטה זו הוא במשך החלמה קצר יותר, סיכוי מופחת להיווצרות זיהום וכאבים חלשים יותר לאחר הניתוח. זאת לעומת הגישה הניתוחית הפתוחה, שבה מבוצע חתך גדול בבטן, ההחלמה ממושכת יותר ומלווה בכאב.
חלק מהרופאים הפרטיים מבצעים ניתוחי בקע שלא בהרדמה כללית אלא בהרדמה מקומית וללא תפרים.
רופא פרטי מציע כמובן גם מומחיות וניסיון, ומרבית עלויות הניתוחים המבוצעים באופן זה מוחזרים על ידי חברות הביטוח.