במציאות של ימינו כאשר כמעט הכל נמצא במרחק קליק אחד בודד, אין כבר שאלה האם עסק זקוק לאתר, מאחר שזאת שאלה רטורית שהתשובה עליה חד משמעית. השאלה שחייבת לעמוד לדיון היא איזה סוג אתר מומלץ לבנות, האם אתר תדמיתי מהוקצע או אתר מכירתי שיבצע עבודת מכירה. חשוב מאוד לבחון את האפשרויות, את היתרונות והחסרונות, ללמוד מה הערך של אתר תדמיתי וגם כמובן להבין מהו אתר מכירות.
בעבר כאשר מחירי האתרים הרקיעו שחקים, היו שהסתפקו גם באפשרויות זולות יותר של דף נחיתה או אתר בפלטפורמות המנוהלות ע"י גורמים שלישיים, אך, כיום האינטרנט יותר גמיש ונגיש והעלויות בהחלט סבירות ואין מה להתלבט בבחירה של הקמת אתר אינטרנט.
כאמור, ההחלטה היחידה שיש לבצע היא האם להקים אתר תדמיתי או חנות אינטרנטית ולכל סוג יש את היתרונות והחסמים שחשוב להכיר טרם התחלת הפרויקט. על מנת להתחיל לקבל החלטות עסקיות, שיווקיות וכמובן אסטרטגיות, יש ראשית להבין מהו אתר מכירות ומה מבדיל אותו מאתר תדמית. ללא ספק, מדובר על שני מודולים שונים באופן מהותי גם במטרה שלהן וגם בהיקף ההשקעה והמשאבים הנדרשים בהקמתם.
אתר תדמית הוא נכס דיגיטלי המציג את העסק במלוא הדרו, מטרתו שיווקית נטו והוא מתאים לעסקים וארגונים אשר בעיקר מעניקים ידע, נותנים שירותים וליווי מקצועי. המשמעות היא יותר כרטיס ביקור או פרופיל מרשימים המציגים בצורה גרפית מדויקת ותוכן רהוט את המותג, את מהותו וערכיו, כמובן את מי שעומד מאחורי הארגון, צוות העובדים וכד'.
אתר תדמית יכול להיות מינימליסטי או גדול ומרשים, ניתן להכניס בו תוכן מגוון, מידע מקצועי וערך רב וכמובן לייצר אפשרויות פנייה Call For Action באמצעות מיקרו קופי איכותי ופרטי הקשר המופיעים בכמה מוקדים. אך בדרך כלל זהו אתר סטטי ומלבד קטגוריות ספורות כגון בלוג או הדרכות אין בו הרבה שינוי או תנועה.
לעומת זאת כאשר מדברים על חנות אינטרנטית מתכוונים לאתר שהוא הרבה מעבר לפלטפורמה שיווקית. מדובר על חנות וירטואלית המוכרת באופן מקוון שלל מוצרים, יש בה גלריה המציגה את ההיצע, מגוון אפשרויות, קטגוריות ותתי קטגוריות, נתיב מכירה וקופה לגביית התשלום. זאת בנוסף לצרכים השיווקיים הקיימים באיקומרס לרבות מידע מגוון על העסק, חומר פרסומי, טקסטים איכותיים ועוד.
השוני בין האתרים אינו רק בתוצר הסופי ואופי השימוש, השונות מתחילה כבר בשלבים הראשוניים של אפיון ובחינת קהלי המטרה. כיום קל יחסית לבנות אתר תדמית, יש חברות ועצמאיים המעניקים שירות זה ויוצרים, בין אם על טמפלייט או בין אם על פורמט אחר, אתר תדמיתי בסיסי. לעומת זאת, כאשר באים לבנות אתר איקומרס הבחירה מורכבת יותר, לא כל מי שבנה אתרי תדמית יודע להתמודד עם המורכבות הנדרשת ומומלץ לבחור חברה מקצועית בעלת מוניטין אשר מתמחה באפיון ובנייה של חנויות אינטרנטיות במגוון רחב של סקטורים.
המורכבות נובעת בעיקר מהסיבה שאתר מכירות מכיל גם את הדפים הבסיסיים של: דף בית, אודות, שירותים עם כמה תתי קטגוריות, בלוג וצור קשר וגם מכיל מערך מכירתי מסועף לרבות חנות הדורשת בנייה מדויקת, אפיון וביצוע של מגוון קטגוריות דינמי, תכנות מותאם אישית ללקוח ועוד. באתר זה העבודה אינה חד פעמית כמו באתר תדמית שבדרך כלל אינו משתנה. חנות אינטרנטית חייבת להיות דינמית, להעלות מבצעים, לעדכן מוצרים, להוריד מהמלאי וכד'
על מנת להבין מהו אתר מכירות וכיצד הוא פועל, אפשר לחשוב על חנות בקניון, חלון הראווה קורץ ומושך את העין לעשות קליק ולהיכנס, הגלריה הנחשפת מכילה שפע של מוצרים, לכל מוצר דף עם תמונה וטקסט, כל קליק חושף עוד מידע ומוביל את הלקוח בנתיב רכישה אל עבר שלב הגבייה. יש כאן חווית רכישה שצריך לייצר, לדאוג לאמינות, לביטחון מלא עבור הגולשים ולידיעה ברורה שגם לאחר השארת פרטי האשראי יש על מי לסמוך.
מעבר לשונות ולהבדלים, כמובן שלשני הסוגים יש גם אלמנטים זהים, עיצוב מושלם המדבר עם ערכי המותג, התאמה של הצבעים והמסרים השיווקיים, תמונות תדמית ופק שוט מקצועיים, גרפיקה משובחת, תוכן רהוט ואיכותי המותאם ללקוחות, טקסטים עם ערך לקידום SEO ופעילויות שיווק להזרמת הטראפיק לאתרים. עוד דומה בין שניהם זאת העובדה שהאתרים אינם פועלים בחלל ריק, צריך לעשות קצת "רעש" שיווקי על מנת שאנשים יכנסו יקראו ויתרשמו ובעיקר ירכשו.