תוכן שיווקי
בניסוי שבו בחנו את ההשפעה של טיפול חדשני לטיפול בחורים בשיניים, התברר כי ישנה אפשרות לטפל בחורים מבלי לבצע סתימות. בקרוב אצל רופא השיניים שלכם?
אחד התחומים בענף הרפואה שבו ניתן לראות התפתחות בלתי פוסקת, הוא תחום רפואת השיניים. כמעט מדי שנה אנחנו נחשפים לטכנולוגיה חדשה שמאפשרת לקצר תהליכים, להפחית סיבוכים ולהציע טיפולים מתקדמים למגוון רחב יותר של מטופלים. אחד החידושים המרתקים ביותר, מגיע אלינו מחוקרים באוניברסיטת וושינגטון (ארה"ב), שבחנו את האפשרות לטפל בחורים בשיניים מבלי לבצע סתימות והתוצאות, לא פחות ממדהימות. אמנם הטיפול המהפכני עדיין נמצא בשלבים ראשוניים מאוד של מחקר ופיתוח, אך יתכן שבעתיד הקרוב תוכלו ללכת לכל רופא שיניים בחיפה וליהנות מהטיפול פורץ הדרך.
נעים להכיר – זגוגית השן
זגוגית השן היא השכבה שמצפה את כותרת השן. השכבה החזקה והחלקה, שנקראת באנגלית Dental enamel מגנה על הדנטין הרגיש המונח מתחתיה, מפני בלאי ופגיעות כאלו ואחרות. זגוגית השן היא הרקמה הדחוסה ביותר בגוף האדם אך עקב האכילס שלה הוא אותן חומצות הנוצרות בפה בזמן שאנחנו אוכלים. נכון להיום, הדרכים היחידות לטפל בנזקים שנוצרים בזגוגית השן, הן השלמות (שחזורים) וסתימות. ורק כדי לסבר את האוזן, נציין כי עששת, המחלה שמובילה לריקבון של זגוגית השן, היא נכון להיום אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם.
האם זגוגית השן יכולה לשקם את עצמה?
במחקר פורץ הדרך, ניסו החוקרים האמריקאים למצוא פתרון שיאפשר לשיניים פגועות להצמיח את זגוגית השן הפגועה בכוחות עצמה (רק עם סיוע מינימלי כמובן). החוקרים ידעו שזגוגית השן נוצרת על ידי אמלובלסטים, אותם תאים שמפרישים את החלבונים השונים שמהם זגוגית השן נוצרת בזמן שהשן מתפתחת בחניכיים. כאשר השן מסיימת את ההתפתחות שלה, התאים מסיימים את התפקיד שלהם והולכים לעולמם. באופן תיאורטי, אם אותם תאים היו ממשיכים להתקיים ולתפקד גם לאחר שלב בקיעת השן, לא היינו זקוקים לסתימות כיוון שהאמלובלסטים היו מסוגלים לתקן את הנזקים שהחומציות גורמת להם בשיניים.
ניתן אמנם לתקן נזקים קטנים באמצעות שימוש בפלואור המצוי במשחות שיניים שונות ובמים שעברו הפלרה, אך ברגע שהנזק כבר לא שולי במיוחד, אין ברירה אלא לאתר רופא שיניים בחיפה ולקבוע תור לצורך סתימה.
מה ניסו החוקרים להשיג?
הטיפול החדש שעליו עמלים החוקרים, מבוסס על חלבון המיוצר על ידי התאים האמלובלסטים. החלבון נקרא אמלוגנין והוא נוצר באופן טבעי בזמן שהשן מתפתחת. נכון להיום נעשה בו שימוש נרחב בתחום השתלות השיניים שכן הוא מעודד נדידה של תאים האחראיים לבניית עצם ורקמות תומכות לאזור השתל. על בסיס חלבון זה יצרו החוקרים חומר פעיל שמסוגל לגרום להתחדשות של זגוגית השן באזורים שבהם מופיעים חורים.
כשניסו לבחון את ההשפעה של החומר החדש שיצרו בתנאי מעבדה, נעשה שימוש בזגוגיות שן אנושיות, שחולקו לשש קבוצות. כל אחת מהקבוצות קיבלה טיפול שונה, כשלמשל בקבוצה אחת לא בוצע כל טיפול, בקבוצה אחרת השתמשו בכמות פלואוריד שניתן למצוא במשחת שיניים, בקבוצה אחרת נעשה שימוש בחומר שנוצר במעבדה וכן הלאה. החוקרים מצאו כי החומר שיצרו בהתבסס על אמלוגנין, הוביל לצמיחה מחודשת של זגוגית השן ובנוסף דיווחו כי זגוגית השן החדשה התמזגה באופן מושלם עם הזגוגית הקיימת.
כפי שציינו, מדובר במחקר פורץ דרך וראשוני ביותר אך אין ספק שמדובר על בשורות מעודדות מאוד עבור כל אדם שסולד במיוחד מסתימות, שחזורים וטיפולי שיניים באופן כללי. אם כך יש למה לצפות!