תוכן שיווקי
בשנה האחרונה מערכות בית חכם, מהוות סטנדרט והן חלק מחוזה המכר במרבית הדירות בפרויקטים נבחרים. יחד עם כניסת טכנולוגיות שמאפשרות לנו נוחות, איכות חיים וחיסכון בחשמל הן חושפות לעיתים את מערכות הבית לגורמים חיצוניים מה שמעלה את רמת הסיכון במערכות מסוימות.
אחת מהאפשרויות השימושיות של מערכות בית חכם היא שליטה ובקרה מרחוק, כלומר, האפשרות לראות סטטוס, לכבות או להדליק תאורה, מיזוג, תריסים, לנעול דלת, או להפעיל השקיה בשליטה מרחוק מכל מקום בעולם.
מרבית חברות למערכות חשמל לבית חכם, מאפשרות קישור מרחוק באמצעות אפליקציה לטלפון חכם ושרת ענן חיצוני. תצורה זו מחייבת את מערכות הבית להיות תלויות בגורם מסחרי נוסף באופן קבוע. כלומר, ברגע ששרת הענן מפסיק לתפקד, מתעדכן או מאבד תאימות עם מערכת ההפעלה של הטלפון החכם אז למשתמש אין אפשרות לבקר או לשלוט על מערכות הבית מרחוק.
בנוסף לתלות בגורם מסחרי, מחויב המשתמש להעניק הרשאות לשימוש באפליקציה, הרשאות שלרוב משתמשות בנתוני הפרטיות של בני ובנות הבית. לאחר מתן הרשאה המשתמש מאבד את היכולת לשלוט במידע המועבר לשרת הענן של החברה המסחרית והוא גם אינו יודע מה נעשה עם אותו המידע בהמשך.
בחלק מהמקרים מתן הרשאה פותח גישה לפרטי אנשי קשר, מיקומים והרגלי שימוש, האזנה לשיחות וניתוח תוכן, תמונות פנים ועוד. אותו מידע הוא גם בסיס למסחר ומהווה מקור הכנסה לאותן חברות – לדוגמה, שיחה אקראית בקרבת הטלפון החכם עלולה לגרור פרסום ממוקד שיצוץ בטלפון או במחשב בנושאים הקשורים לאותה שיחה פרטית.
האם בית חכם מחייב אותנו בוויתור על פרטיות?
לדברי מיקי פלדמן מנכ"ל ניטנסט יצרנית מערכות GINI לבית חכם:
"בביתי, כמו שאני מניח שגם בביתך קיימים חלונות, דלתות, חדרים, ואפילו וילונות, על מנת לאפשר בין היתר רמה מסוימת של ביטחון, אינטימיות ופרטיות. הצצה מתמשכת לחיינו הפרטיים באמצעות אמצעי טכנולוגי לא שונה בהרבה מהתבוננות והקשבה מתמשכת למתרחש בבית דרך פתח החלון."
"אין שום סיבה להקריב את הפרטיות או לחיות בחוסר ביטחון, במיוחד לא בביתנו הפרטי. ניתן ליהנות מבית חכם ומתקדם ועדיין לשמור על פרטיות. ישנן מגוון מערכות בית חכם המאפשרות אוטומציות מתקדמות יחד עם שליטה ובקרה מרחוק, כל זאת ללא שרת ענן וללא שימוש באפליקציה כלל.
יתר על כן, כחלק מההבנה שלנו שמערכות בית חכם הן חלק בלתי נפרד מתשתיות הבית. תשתיות אשר אמורות לתפקד גם בעוד עשור בצורה נוחה וללא תקופות הסתגלות רק מחזקות את הצורך במערכות עצמאיות שאינן תלויות בשרת ענן או באפליקציה"
למה אפליקציות מצריכות תקופות הסתגלות?
"מערכות המתבססות על אפליקציה או ממשק אחר המקושר לשרת ענן מושפעות מעדכונים אחת לתקופה, לעיתים יש שינויים המצריכים לפתע להסתגל לממשק חדש. בדומה למערכות ההפעלה בטלפונים הניידים שלנו, אנחנו רגילים לממשק מסוים ואז מתקבל עדכון שמשבש לנו את הרגלי השימוש המוכרים ומחייבים אותנו להסתגל לממשק משתמש החדש. יכול להיות שינוי קל בגרפיקה ויכול להיות שינוי משמעותי יותר כמו פונקציות שהורגלנו אליהן שהוסרו בעדכון החדש. לעיתים מתקבל ממשק שונה במעבר בין מערכות ההפעלה השונות או בין דגמי הטלפונים החכמים השונים."
"במערכות עצמאיות מתוכנן ממשק משתמש מותאם לכל לקוח. ממשק זה הוא חלק בלתי נפרד משרת הבית החכם ונשאר יציב, ללא הפתעות להרבה שנים קדימה. למעשה ממשק המשתמש מוטמע בשרת הבית החכם בביתנו ואינו תלוי או מושפע כלל ממערכת הפעלה או מדגמי הטלפונים החכמים השונים."
כיצד ניתן לשלוט מרחוק ללא ענן או אפליקציה?
"כאמור, הבסיס הוא שרת בית חכם פרטי המשמש כמרכז בקרה האחראי על תרחישים מתקדמים, הפעלה ותזמון של מערכות החשמל וגם משמש כשרת (SERVER) עצמאי המאפשר גישה ישירה, מוצפנת ומאובטחת מכל טלפון או מחשב."
"על מנת להבטיח גישה מאובטחת, ישנם מספר מעגלי אבטחה והצפנה: מרמת שמות משתמש וסיסמאות אישיות, דרך שימוש בפרוטוקול פרטני לכל שרת ועד אימות זהות ביומטרית ורישיון הצפנה בתקן SSL."
למעשה לא ניתן לפרוץ לבית חכם?
"אני מניח שהאפשרות לחדירה למערכות בית חכם, בדיוק כמו לכל מערכת מאובטחת אחרת זה עניין של מוטיבציה להתגבר על כל מעגלי האבטחה. במערכות ענן המקושרות באמצעות שרת מסחרי קיימת רגישות גדולה יותר להשתלטות מזיקה, מספיקה החדירה לשרת הענן על מנת לחשוף בפני הפצחן את כל המערכות אשר משתמשות באותו שרת ענן או אפליקציה. לעיתים מדובר על עשרות ומאות אלפי מערכות מה שעלול לתת מוטיבציה למי שמחפש להזיק ולהשקיע את המשאב הדרוש על מנת לפרוץ לאותו שרת."
"במערכות המתבססות על שרת ביתי פרטי נעשה שימוש בפרוטוקול ייעודי לאותו השרת מה שמקשה מאוד על השתלטות מזיקה. לא סביר שפצחן ישקיע מאמץ לפצח את ההצפנה ואת כל רמות האבטחה כאשר התוצאה תהיה פגיעה במערכת בודדת בלבד."
"לא רק שמערכות חכמות על שרת ביתי פרטי בטוחות יותר, הן מבטיחות לנו הגנה מפני השפעתן של חברות הסחר ,שכן הפרטיות כמו נתוני הרגלי השימוש של בני ובנות המשפחה נשארים במסגרת הבית ולא משותפים עם אף גורם חיצוני."
איכות חיים וחיסכון בהוצאות הן רק חלק מתועלת של מערכות בית חכם. באמצעות שדרוג והשבחה של נכס עם מערכת מתקדמת ניתן לשפר את האטרקטיביות במעמד המכירה, ואף להעלות את שווי הדירה או הבית באופן משמעותי.
כפי שמעיד צח כהני בעלים של אפל מיזמי נדל"ן: "בעבר בפרויקטים של שינוי ייעוד או השבחה עיקר המיקוד היה בעבודות הגמר הסטנדרטיות, עיצוב ופיתוח נוף. במחירי הנכסים כיום קשה מאוד להצדיק ללקוח סטנדרט שהיה עד לפני חמש שנים. כיום בחלק גדול מהאזורים הלקוחות מצפים להיכנס לבית עם בקרה מתקדמת על מיזוג, על תריסים, תאורה אדפטיבית ואפילו מולטימדיה מבוקרת.
יחד עם העיצוב, הגינה המטופחת והמטבח המזמין, מערכות בית חכם הן חלק בלתי נפרד מכל פרויקט השבחה שלנו"
אין ספק שרמת הביטחון הגבוהה, שמירה על פרטיות המשפחה יחד עם אפשרות לבקרה מתקדמת רק תחזק ותגביר את החשיפה שלנו לטכנולוגיה של השנים האחרונות בתחום הבית החכם.