כל אישה חשופה להטרדה מינית בכל מקום שבו היא נמצאת – בעבודה, במהלך נסיעה תמימה בתחבורה הציבורית וברחוב. נשים רבות חוות הטרדות בלתי נעימות ונושאות את העלבון וההשפלה לאורך שנים. זאת משום שלא תמיד ניתן לדעת היכן עובר הגבול הדק בין הטרדה מינית לפלירטוט ידידותי. לפיכך המדריך הזה בא לעשות סדר בדברים: מתי ההטרדה תיחשב להטרדה מינית? מהן הפעולות המידיות שיש לבצע כשאת נחשפת להטרדה מינית? ועוד.
אז מה נחשב להטרדה מינית?
מבחינה משפטית אין הגדרה אחת ספציפית להטרדות המיניות, אך לפי החוק הטרדה מינית יכולה להיחשב אחת משש דרכי ההתנהגות האסורות:
- סחיטה בעלת אופי מיני – צורת התנהגות זו אופיינית במיוחד למקומות עבודה שבהם מתנהלים יחסי מרות של עובד-מעביד. לדוגמה, מעסיק המציע הצעות מגונות לעובדת תוך איומי פיטורין.
- מעשה מגונה – נגיעה במקומות מוצנעים ללא רשותה של המוטרדת.
- הצעות חוזרות ונשנות – הצעות בעלות אופי מיני המופנות למוטרדת גם לאחר סירוב תמידי. למשל, עובד המציע לעובדת לבוא ולבלות עמו בבית מלון בסוף שבוע, למרות סירוביה.
- הערות מיניות – מוטרדת הסופגת הערות בעלות אופי מיני, אף על פי שהיא הבהירה פעם אחר פעם כי הדבר אינו לרוחה.
- התייחסות משפילה – יחס מבזה כלפי אדם על רקע מיניותו או נטיותיו המיניות.
- סביבה עוינת – יצירת סביבה בלתי נעימה במקום העבודה ובעלת אופי מיני.
מה עושים כשחווים הטרדה מינית?
עוד לפני שאת פונה לגורמים מקצועיים שיטפלו בעניין, מומלץ לתעד את ההטרדה, בייחוד אם היא נעשתה דרך המייל או בשיחת ווטסאפ. אם קיימת אפשרות להקליט את השיחה במהלך ההטרדה, על מנת שתוכל לשמש כראיה טובה בהמשך. מומלץ להקליט את עצמך אומרת למטריד במפורש שאת לא מעוניינת בהצעות המיניות שלו. בכך תוכלי להשיג שני דברים. הדבר הראשון הוא שיש לך תיעוד ברור המעיד מפורשות כי את מסרבת להתנהגות מעין זו. הדבר השני הוא שההקלטה תעיד על כך שהמטריד אינו מפסיק במעשיו, וזה אומר שאת יכולה לפעול נגדו. כמו כן, אם מדובר בהטרדה במקום העבודה ובעובד בכיר המטריד את העובדת, חשוב לצלם את התיק האישי שלו.
למי פונים במקרה של הטרדה?
למוטרדת קיימת אפשרות לפנות לכמה גורמים. ראשית, אפשר (אך לא חובה) לפנות למשטרה על מנת לפתוח תיק פלילי נגד החשוד. אם ההטרדה נעשתה במקום העבודה, יש צורך לפנות לנציג המטפל בהטרדות מיניות במהלך העבודה. במקרה זה, העובדת המתלוננת זכאית להגנה מלאה על פרטיותה. ולבסוף, אחת האפשרויות הטובות יותר היא פנייה אל עו"ד פלילי. עורך דין מומחה זה מסייע למוטרדת לאסוף את הראיות על החשוד ולהגיש תביעה אזרחית נגד החשוד. את התביעה הזו אפשר להגיש בתוך 3 שנים מיום ההטרדה.
לדעת לאן את נכנסת
דעי כי ברגע שאת הולכת להתלונן על הטרדה מינית, החיים שלך עלולים להשתנות מעט. אמנם אין זה אומר שאת צריכה לשתוק ולהמשיך לחוות הטרדות מיניות, אך חשוב לפנות לאיש מקצוע שיסביר לך את כל העניינים. כשאת פונה לעורך דין מקצועי, תוכלי לקבל ממנו את כל המידע הנתון. זכרי לאגור חוסן נפשי. לאורך החקירה עלולים לשאול אותך שאלות שיעוררו בך חוסר נוחות. לא תמיד יהיה לך קל לענות עליהן, אך זכרי כי את עושה זאת על מנת להפליל את הצד הפוגע. מעבר לכך, גם יחסה של החברה כלפי המתלוננת לא תמיד הוגן. יש אנשים שיקראו לך פרובוקטיבית, ואחרים יחשבו שאת מנסה להפליל אדם על לא עוול בכפו. זכרי שאם יש לך ראיות ואת יודעת כי את צודקת, דבר לא יעצור אותך.
לבחור את עורך הדין הנכון
כאמור, הגשת תביעה בגין הטרדה מינית עלולה להיות תהליך ארוך ומייגע. מסיבה זו, חשוב לבחור את איש המקצוע הנכון שילווה אותך לאורך כל הדרך. היום ישנם עורכי דין רבים העוסקים בנושא של הטרדות מיניות. תוכלי להתרשם מניסיונו של עורך הדין ותחומי ההתמחות השונים שלו. נוסף על כך, על מנת לעמוד על טיבו האמיתי של עורך הדין חשוב להגיע לפגישה במשרדו. בדרך זו תוכלי לראות אם איש המקצוע מתייחס בכובד ראש למקרה שלך, אם הוא אדיב ורגיש למצב שבו את נמצאת ונכון לסייע לך בכל הדרוש.